Smoothies til alle anledninger

Ti smoothie-oppskrifter du må prøve!

Foto: iStock.com

Frisk og lett, eller stappfull av energi? Det finnes smoothies for en hver anledning.

Smoothie-ekspert Eliq Malanik
Smoothie-ekspert Eliq Malanik
Sliter du med å få i deg frokosten, er lei av matpakken eller trenger litt påfyll mellom måltidene? Da bør du prøve en smoothie. Enkelt å lage, kjempegodt og full av gode næringsstoffer!  

Frukt eller bær

– Smoothie er en perfekt måte å få i seg store mengder vitaminer, mineraler og antioksidanter på én gang. Det finnes vel knapt en bedre måte, sier Eliq Maranik, smootiheekspert og forfatter av flere smoothie-bøker.

Frukt, bær og litt fruktjuice er alltid utgangspunktet for en smoothie. Noen liker også å ha i yoghurt eller syrnet melk, fordi dette gir en litt tykkere konsistens. Det samme gjør banan, forteller Maranik. Juice og melk gjør smoothien tynnere. Så er det bare å slippe kreativiteten løs og tilsette gode smaker og spennende ingredienser før du kjører alt i blenderen. Med smoothie blir det sjelden feil!

Epler eller banan i smoothien? Bland inn noen dråper lime eller sitron for å unngå at fruktkjøttet blir brunt!

Ta med deg smoothien

Hvis du har en liten termos eller en termokopp med skrulokk er det enkelt å ta med seg smoothie på skolen, jobben eller treningen. Og for de som vil ha en smoothie som metter litt ekstra, har Maranik følgende råd:

– Ha gjerne i nøtter og frø som gir litt ekstra proteiner. Kokosolje eller linfrøolje vil også gjøre at smoothien metter mer, sier hun.

Hvis smoothien ikke blir kald nok kan du kjøre den i blenderen sammen med noen isbiter

Barnas favoritt

Et glass med iskald smoothie minner mye om iskrem eller milkshake. Derfor er smoothie en  sikker vinner blant de yngste. For hvem hadde trodd at noe så sunt kan smake så godt? I tillegg til at dette er en fin måte å få i seg «fem om dagen», kan man snike inn både det ene og det andre som gjør smoothien til en virkelig superdrikk!

– Litt økologisk spinat passer nesten i enhver fruktsmoothie. Det smaker nesten ingen ting, men er desto mer nyttig, mener Maranik.

Sunne synder i sommersol.
Sunne synder i sommersol.

Ti smoothioppskrifter du bør prøve:

1. Friskusen

Grapefrukt, jordbær og sitron gjør denne smoothien frisk og god. Hvis du vil ha en annen konsistens kan du bruke lett frosne jordbær eller 1-2 dl brus i stedet for is.

2. Oppkvikker´n

Iskaffe har blitt en populær drikk på varme sommerdager. Men kaffe kan også smake godt i en smoothie. Denne oppskriften gir deg ny energi!

3. En smak av sommer

Bruk både ferske og frosne bær og frukter og lag en frisk og god sommerdrikk, proppfull av vitaminer.

4. Prinsesse-smoothie

Denne drikken passer perfekt for alle som liker rosa! I tillegg til den fine fargen er den rik på både antioksidanter og protein. Kanskje et alternativ for barnebursdagen?

5. For slappfisken

Trenger du litt ekstra piff?  Her får du i deg både avokado og spinat, og mye annet godt som kroppen trenger.

6. Den eksotiske

Lag en smoothie med banan, ananas og kokosmelk og drøm deg bort til fjerne strøk.

7. Doktorens  anbefaling
Visste du at kardemomme inneholder såkalte bioaktive stoffer som motvirker vekst av sopp og bakterier? Denne smoothien inneholder flere gode ting som kan forebygge sykdom og infeksjoner.

8. Grønt og skjønt
Druer, lime og sitronmelisse gjør dette til en frisk og kjempegod opplevelse.

9. Litt ekstra

Avokado inneholder det gode fettet som både er sunt for oss, og som metter. Derfor er det fint å bruke avokado som base hvis du vil ha en smoothie som metter litt ekstra.

10. Nykommer´n
Lurer du på hvordan du kan bruke resten av basilikumen som står på kjøkkenbenken? Ha den i smoothien, da vel!