Alt du trenger å vite om te

Det er lite som slår en rykende varm, nytrukken kopp med te om morgenen, men vet du egentlig hva som ligger bak den perfekte koppen med te? Her får du vite alt du trenger å vite for å imponere i ditt neste teselskap. Eller lunsjpausen. 

Publisert: 10.09.2020 12.28 Sist oppdatert: 10.09.2020 12.28

Etter vann er det te som er verdens mest utbredte drikke. Faktisk drikker verden mer te enn kaffe, alkohol og brus til sammen - selv om vi i Norge fortsatt drikker mer kaffe enn te.

I snitt drikker nordmenn rett i underkant av én kopp te om dagen.  

–  Selv om norske tedrikkere er mye mer eventyrlystne enn briter når det kommer til å velge forskjellige te-typer, har dere fortsatt et stort potensial når det gjelder å utvide te-horisontene, forteller te-ekspert Stephen Twining fra det tradisjonsrike tehuset Twinings. 

 

Te er nemlig ikke bare te, den kommer i utallige ulike varianter; sort te, hvit te, grønn te og oolong. All te lages ved å trekke blader, knopper og skudd fra tebusken Camellia Sinensis. Eneste unntaket er ren urte- og frukt-te som ikke inneholder teplanten. Felles for alle er at teblandingene tilberedes ved å tilsette enten varmt eller kaldt vann.  

– Te er en utrolig allsidig drikk, og den kan matches med et vidt spekter av ulike typer mat. Sort te passer for eksempel best til mat som smaker mye, grønn te er perfekt drikke til lett mat som sandwicher og salater. Frukt-te smaker godt sammen med kaker og søtsaker, forklarer Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen, som står bak Twinings i Norge. 

Blir du forvirret av alle begrepene? Her får du guiden som hjelper deg å finne din favoritt.

Se hvordan det gikk det da vi testet Stephen Twining i hvor godt han kjenner sin egen te: 

Te har mange fordeler

Det er kanskje ikke så rart at hele verden elsker å drikke te. Det er en ganske rimelig drikke, som er naturlig sukkerfri, kalorifattig og rik på antioksidanter. I tillegg inneholder te vesentlig mindre koffein enn kaffe, og er dermed en varm drikk også barna kan nyte en eller to kopper om dagen av.

I over 300 år har familien til Stephen Twining spesialisert seg på te, og som 10. generasjons te-ekspert er det få som vet mer om den populære drikken enn ham. Han drikker nemlig mellom 10-15 kopper te om dagen.

- Jeg starter gjerne dagen med noe sterkt. Til lunsj blir det ofte Earl Grey eller Lady Grey, mens ettermiddagsteen avhenger litt av humøret eller været. Til kvelds drikker jeg ofte infusion-te, siden disse er naturlig koffeinfrie. Akkurat nå er Lemon & Ginger favoritten, avslører han.

Slik brygger du den perfekte koppen med te

Det er tre ting du må tenke på når du skal brygge den perfekte koppen med te:

Nytt vann: Tøm ut det gamle vannet fra tekokeren og erstatt det med friskt, kaldt vann. Det er når oksygenet i vannet oppløses, at smaken trekkes ut av teen. Når vannet allerede har vært kokt tidligere, er ikke dette oksygenet til stede lenger.

Temperatur: Lager du svart te eller frukt/urtete, skjenker du vannet i tekoppen akkurat når det når kokepunktet. Skal du lage grønn te, lar du vannet kjøle seg ned til 90-95 grader før du putter i teen, ellers vil det varme vannet gjøre teen bitter.

Smak: Etter at du har hatt opp i teen, lar du den trekke i 3 minutter. Gå gjerne vekk fra koppen, så du motstår fristelsen til å dyppe teposen frenetisk opp og ned for å få farge på teen.

Se hvordan Stephen Twining brygger den perfekte kopp med te her:

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 prosent Trumf-bonus på all ferskpakket fisk og all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI PLUSS-kunde her