Teen som passer perfekt til frokost

Teen som passer perfekt til frokost

Det er ikke tilfeldig at den sorte teen er en favoritt til frokost. Den er nemlig sterkere på smak og inneholder noe mer koffein enn andre teer.

Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen
Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen
Du har sikkert registrert at teer finnes i mange varianter, som sort te, grønn te og urte-te, men det finnes også mange varianter innen samme kategori. I hyllen med sort te finner du for eksempel blant annet English Breakfast, Earl Grey og Lady Grey.

– Teen er en fantastisk drikk der ulike typer teer har ulike egenskaper. Du kan selv velge om du ønsker en te med oppkvikkende eller beroligende effekt, sier Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen.

Det er hun som sørger for at du finner et stort utvalg Twinings-te i KIWIs butikker.

Like godt hver gang

Den sorte teen er både sterk på smak og inneholder koffein for å gi den oppløftende effekten vi gjerne vil ha om morgenen. Det er altså ikke tilfeldig at te som English Breakfast gjerne velges som frokost-te.

– Twinings English Breakfast er en klassisk blanding av Assam, Ceylon og kenyansk te, og dette mener vi gir en perfekt balansert blanding. Vær- og vekstforholdene for te er i stadig endring, men Twinings Master Blenders sørger likevel for at hvert eneste innkjøp av te blir nøye undersøkt og prøvesmakt gjentatte ganger. På den måten sikrer vi at hver kopp smaker like godt hver gang, forteller hun.  

Frokost-teen din er satt sammen av en perfekt balansert blanding forskjellige sorte teer.
Frokost-teen din er satt sammen av en perfekt balansert blanding forskjellige sorte teer.

Klassifisert etter styrke

På emballasjen til de sorte teene har du kanskje sett at det finnes en klassifisering illustrert med teblader?

– Denne bestemmes av teens styrke og er drevet av hvilken opprinnelse teen har. For eksempel vil en English Breakfast få en middels styrke-indikator. Dette er fordi en Assam te og en kenyansk te har en sterkere smak en kinesisk sort te, som benyttes i Earl Grey og Lady Grey. Disse får derfor en mildere klassifisering, forklarer Finjarn.

Når det gjelder smaksatte grønne teer og urte-te, blir smaken mer subjektiv på grunn av forskjellige smakssammensetninger og aromaer. Disse teene har derfor ikke denne formen for klassifisering.

Her er bakgrunnen for at teene heter det de heter

Twinings Earl Grey og Lady Grey te.Earl Grey

Twinings utviklet den første Earl Grey-teen, og denne lages på samme oppskrift i dag som for snart 200 år siden. Historien skriver seg tilbake til 1831. Daværende statsminister i Storbritannia, Charles Grey den 2, ble skjenket en spesiell te-blend etter at en konvoi fra de britiske østindiske kompani returnerte fra Kina. Grey likte teen så godt at han ga oppskriften til Richard Twining som utviklet mer av den.

– Fra den dagen ble teblandingen oppkalt etter statsministeren, Earl Grey, og for å vise sin takknemlighet satte jarlen sin signatur på teen som et bevis på at det er den originale Earl Grey. Te-esken du kjøper i dag er signert av den siste etterkommeren av Charles Grey den 2, sier Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen.

Lady Grey 

På 1990-tallet fant Twinings ut at Earl Grey, med den karakteristiske bergamotsmaken, var litt for sterk for enkelte nordiske ganer. Det ble derfor satt i gang en forbrukerundersøkelse og produktutvikling som førte til lanseringen av en helt ny oppskrift.

Denne teen hadde en mer subtil og delikat smak, og var tilsatt en liten mengde sitrus. Det ble en mer elegant variant av Earl Grey, så hva passet vel bedre enn å gi den navnet Lady Grey?

– Teen ble først lansert i Norge i 1994 der den tok forbrukerne med storm, og to år senere ble den lansert også i Storbritannia. I Norge ble den raskt en bestselger og ligger den dag i dag blant de ti mest solgte teproduktene i landet sier hun.