Sunnhet til folket

Fem gode grunner til å drikke te

Det sies at te kan forebygge sykdom, men det trengs fortsatt mer forskning før man kan trekke sikre konklusjoner. Uansett er det mange gode grunner til å drikke te.

Te er en svært populær drikk, og flere studier antyder også at te kan kurere og forebygge en del sykdommer. Men stemmer det?

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
– De siste tiårene er det gjort flere studier på te og helseeffekter. Hypotesen går hovedsakelig ut på at te på grunn av sitt høye innhold av antioksidanter, skal kunne beskytte cellene mot celleskade, minske betennelse og styrke immunforsvaret. Resultatene er imidlertid fortsatt sprikende her, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun forteller at det foreligger flest dyrestudier på området, og at det ut fra dagens forskning er umulig å si om et normalt inntak av te kan bidra til å minske sykdom. 

Det at forskningen ikke kan gi et sikkert svar, betyr likevel ikke at te ikke er en bra drikk.

Det finnes mange gode grunner til å velge te. Her har du fem av dem:

1) Sukkerfri kos

Veldig mange syns det er godt med litt ekstra kos på kvelden, og hvis du vil unngå søtsaker, kan te være en god erstatning. 

– Det finnes mange spennende teer med både frukt- og kryddersmak hvis du vil ha noe annet enn den tradisjonelle te-smaken. Drikk den gjerne med suketter hvis du har behov for å søte den litt, sier Tine Sundfør.

Twinings Infuso er en urte-te som er naturlig koffeinfri og med en god fruktsmak.
Twinings Infuso er en urte-te som er naturlig koffeinfri og med en god fruktsmak.

 2) Mindre koffein enn i kaffe

Mengden koffein i kaffe og te avhenger mye av hvordan den brygges og trekkes. Som en tommelfingerregel kan man si at svart te inneholder omtrent halvparten så mye koffein som kaffe. Grønn te inneholder også koffein, men ettersom grønn te skal trekkes i færre minutter enn sort te så vil en kopp med grønn te inneholde mindre koffein.

Te er dermed et godt alternativ til kaffe både når du skal servere gjester og selv vil kose deg med noe med mindre koffein på kveldstid. 

3) Bedre for tennene

Tennene dine vil sette pris på om du velger te fremfor sukkerholdig drikke når du skal kose deg, og det er også helt i orden å søte den med suketter.

– Ved å velge sukkerfri te fremfor saft og brus med sukker, reduserer du risikoen for hull i tennene, sier Sundfør.

Det er et råd som også anbefales av Den norske tannpleierforening. Merk imidlertid at noen urte-teer kan inneholde mer syre enn andre te-sorter, som på sikt kan øke risikoen for syreskader på tennene.

Grønn te har en lettere og mer delikat smak enn sort te.
Grønn te har en lettere og mer delikat smak enn sort te.

4) Lindrer sår hals

– Det er ennå ikke forsket nok på effekten av te til å slå fast at tedrikking kan kurere eller forebygge forkjølelse. Det er likevel ingen tvil om at varm drikk kan lindre forkjølelsessymptomer som sår hals, sier Sundfør.

Det å drikke en kopp varm te er dermed et godt tips når du kjenner forkjølelsen kommer snikende.

5) Sunt i tursekken

Mange syns det er godt å ha med litt varm drikke i tursekken, og ofte faller nok valget på kakao eller solbærtoddy.

– Dette er drikke som inneholder en del sukker. Vil du i stedet ha med god, varm drikke uten sukker, kan te være et meget godt alternativ, sier Sundfør.