Finn din egen te-favoritt

Ligger du over eller under snittet blant norske te-drikkere?

Rykende varm te er den perfekte drikken når vi nå beveger oss inn i den mørke årstiden. Hvilken variant er din favoritt?

Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen
Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen

– Da teen kom til England rundt midten av 1600-tallet var den dyr. Drikken ble derfor assosiert med aristokratiske familier som kjøpte kostbart porselen og sølvtøy for å servere og tilberede den, sier Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen.

De importerer teproduktene fra det tradisjonsrike tehuset Twinings, som kommer fra nettopp England. 

– I gjennomsnitt drikker nordmenn under én kopp te om dagen. Selv om norske tedrikkere er mye mer eventyrlystne enn briter når det kommer til å velge forskjellige te-typer, har dere fortsatt et stort potensial når det gjelder å utvide te-horisontene, avslører te-ekspert Stephen Twining.

Te er kalorifritt

I dag er heldigvis te en drikk vi alle kan nyte, og prisen er overkommelig for de fleste. Vi vet dessuten at te er en god kilde til antioksidanter, og siden den er kalorifri, kan den også drikkes med den beste samvittighet. 

Men hva er egentlig forskjellen på sort te og grønn te, og hvor kommer urte-te og frukt-te inn i bildet?

Dette er sort te 

Sort te er den mest kjente teen.
Sort te er den mest kjente teen.

Dette er den mest kjente teen. Den gir deg den klassiske og naturlige smaken av ren te og har gjerne en dyp brun til rød-brun farge. Teen er kraftfull og oppkvikkende. 

Sort te trekkes i tre til fem minutter og nytes med eller uten melk.

Dette er grønn te

Grønn te inneholder mer antioksidanter og mindre koffein.
Grønn te inneholder mer antioksidanter og mindre koffein.

Grønn te har en lettere og mer delikat smak enn sort og inneholder godt med antioksidanter. Teen har noe lavere innhold av koffein. Fordi mange foretrekker grønn te med ekstra smak, kombineres den ofte med smaker av frukt, bær eller krydder. 

Grønn te trekkes i to til tre minutter og smaker best uten melk. 

Dette er urte-te

Urte-te er naturlig koffeinfri.
Urte-te er naturlig koffeinfri.

Urtete er te basert kun på ingredienser fra urter. Den inneholder ikke teplanten Camellia Sinensis og er dermed naturlig koffeinfri. Du får kjøpt urte-te i en rekke velduftende og spennende smaksvarianter, også tilsatt frukt og bær, som gjør den til et godt alternativ til andre smaksatte drikker. 

Urte-te trekkes i tre til fem minutter. 

Dette er frukt-te

Frukt-te er sort te som er tilsatt smak.
Frukt-te er sort te som er tilsatt smak.

Frukt-teene har sort te som base og er tilsatt smaker fra frukter, bær, urter og krydder. Teene finnes dermed i en rekke smaksvarianter. Disse teene inneholder teplanten Camellia Sinensis og er koffeinholdige. 

Frukt-te basert på sort te trekkes i tre til fem minutter og nytes med eller uten melk.