Finn din egen te-favoritt

Ligger du over eller under snittet blant norske te-drikkere?

Bilde av fire pakker med te.

Rykende varm te er den perfekte drikken når vi nå beveger oss inn i den mørke årstiden. Hvilken variant er din favoritt?

– Da teen kom til England rundt midten av 1600-tallet var den dyr. Drikken ble derfor assosiert med aristokratiske familier som kjøpte kostbart porselen og sølvtøy for å servere og tilberede den, sier Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen.

Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen
Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen

De importerer te-produktene fra det tradisjonsrike tehuset Twinings, som kommer fra nettopp England. 

– I gjennomsnitt drikker nordmenn under én kopp te om dagen. Selv om norske tedrikkere er mye mer eventyrlystne enn briter når det kommer til å velge forskjellige te-typer, har dere fortsatt et stort potensial når det gjelder å utvide te-horisontene, avslører te-ekspert Stephen Twining.

KIWI_te-favoritt_earl grey.jpg
Sort te er den mest kjente teen.

Te er kalorifritt

I dag er heldigvis te en drikk vi alle kan nyte, og prisen er overkommelig for de fleste. Vi vet dessuten at te er en god kilde til antioksidanter og at den er kalorifri.

Men hva er egentlig forskjellen på sort te og grønn te, og hvor kommer urte-te og frukt-te inn i bildet?

Dette er sort te 

Sort te er nok den mest kjente teen. Den gir deg den klassiske og naturlige smaken av ren te og har gjerne en dyp brun til rød-brun farge. Teen er kraftfull og oppkvikkende. 

Sort te trekkes i tre til fem minutter og nytes med eller uten melk.

KIWI_te-favoritt_grønn te.jpg
Grønn te inneholder mer antioksidanter og mindre koffein.

Dette er grønn te

Grønn te har en lettere og mer delikat smak enn sort og inneholder godt med antioksidanter. Teen har noe lavere innhold av koffein. Fordi mange foretrekker grønn te med ekstra smak, kombineres den ofte med smaker av frukt, bær eller krydder. 

Grønn te trekkes i to til tre minutter og smaker best uten melk. 

VISSTE DU AT...

Sort og grønn te kommer fra samme plante. Forskjellen ligger i at den sorte teen har fått lov til å oksidere i lengre tid, og det er denne prosessen som gjør bladene mørke. Frem til oksidering er de to variantene helt like.

KIWI_te-favoritt_urtete.jpg
Kan vi friste med en deilig kopp te?

Dette er urte-te

Urte-te er te basert kun på ingredienser fra urter. Den inneholder ikke teplanten Camellia Sinensis og er dermed naturlig koffeinfri. Du får kjøpt urte-te i en rekke velduftende og spennende smaksvarianter, også tilsatt frukt og bær, som gjør den til et godt alternativ til andre smaksatte drikker. 

Urte-te trekkes i tre til fem minutter.

Dette er frukt-te

Frukt-teene har sort te som base og er tilsatt smaker fra frukter, bær, urter og krydder. Teene finnes dermed i en rekke smaksvarianter. Disse teene inneholder teplanten Camellia Sinensis og er koffeinholdige. 

Frukt-te basert på sort te trekkes i tre til fem minutter og nytes med eller uten melk.

KIWI_te-favoritt_frukt te.jpg
Drikker du helst te med eller uten melk?

Koffeinfri te

Noen velger koffeinfritt av helsemessige årsaker, men det er også en del som foretrekker te uten koffein senere på dagen for å unngå problemer med å innsovningen. I dag kan du velge i en rekke urte-teer som både smaker godt og gir deg en god te-opplevelse uten koffein. 

Etisk te

100 prosent av Twinings te er etisk sertifisert. Gjennom programmet Sourced With Care jobber Twinings for å øke livskvaliteten i samfunnene der teen deres høstes. Blant annet investerer de i lokale vann- og sanitærløsninger, jobber for økt andel med anstendig levelønn og styrker kvinners utviklingsmuligheter.