Te-ekspertens beste tips

Gjør du også disse feilene når du lager te?

Stephen Twinings drikker te

Te-ekspert Stephen Twining er imponert over nordmenns eventyrlyst når det gjelder nye, spennende te-smaker. Men mange gjør feil når de lager seg en kopp med te.

Visste du at etter vann, er te det vi drikker mest av på verdensbasis?

I over 300 år har familien til Stephen Twining spesialisert seg på te, og som 10. generasjons te-ekspert er det få som vet mer om den populære drikken enn ham.

Der mange nordmenn helst starter dagen med en kopp kaffe, er en kopp med Twining English breakfast etterfulgt av en kopp Darjeeling bare de første av dagens 10-15 kopper te for Stephen Twining. Og ja, det er over gjennomsnittet mye te - selv for en brite.

Fra Earl Grey til Infuso

twinings infuso afternoon tea.jpg

- Jeg starter gjerne dagen med noe sterkt. Til lunsj blir det ofte Earl Grey eller Lady Grey, mens ettermiddagsteen avhenger litt av humøret eller været. Til kvelds drikker jeg ofte infusion-te, siden disse er naturlig koffeinfrie. Akkurat nå er Twinings Infuso Lemon & Ginger favoritten, avslører han.

Twining reiser verden rundt for å blande og lage te, og fascineres ofte av forskjellige te-skikker fra land til land. Men det er noen elementære feil som ofte går igjen når folk skal lage seg en kopp med te – også her i Norge.

Slik lager du deg en perfekt kopp med te

I denne videoen viser Stephen Twining hvordan du går frem for å lage deg en kopp te på riktig måte:

 

1. Ha i ferskt vann

Tøm ut det gamle vannet fra tekokeren og erstatt det med friskt, kaldt vann. Det er når oksygenet i vannet oppløses, at smaken trekkes ut av teen. Når vannet allerede har vært kokt tidligere, er ikke dette oksygenet til stede lenger.

2. Velg riktig temperatur

Lager du svart te eller frukt/urtete, skjenker du vannet i tekoppen akkurat når det når kokepunktet. Skal du lage grønn te, lar du vannet kjøle seg ned til 90-95 grader før du putter i teen, ellers vil det varme vannet gjøre teen bitter.

3. La teen trekke i 3 minutter for best mulig smak

Etter at du har hatt opp i teen, lar du den trekke i 3 minutter. Gå gjerne vekk fra koppen, så du motstår fristelsen til å dyppe teposen frenetisk opp og ned for å få farge på teen.

- Da får du nemlig nettopp bare det: Farge, men ikke smak. En tepose gir deg den kjappeste trekketiden fordi den har de minste tebladene. Men den trenger fortsatt tre minutter for å få frem all smaken, forklarer Stephen Twining.

Eventyrlystne nordmenn

Selv om nordmenn fortsatt har et lite stykke igjen for å komme opp på nivå med britene når det kommer til te-drikking, har Twining bitt seg merke i at vi her til lands har lettere for å teste ut nye smaker og varianter enn hans egne landsmenn har.

- Det er én av de tingene jeg elsker ved dere nordmenn. Dere er mye mer eventyrlystne! Four red fruits og Apple, Cinnamon raisin er blant de teene som drikkes mest, i tillegg til smakssatte svarte teer og en del grønn te. En brite vil som regel si «Oh no. That is not proper tea» hvis han blir tilbudt noe annet enn svart te med melk, sier te-elskeren smilende.