Slik lager du afternoon tea hjemme

Den britiske tradisjonen afternoon tea har tatt Norge med storm. Her får du tipsene til hvordan du enkelt kan lage det hjemme.

______________

De siste årene har TV-serier som The Crown, Bridgerton og Downtown Abbey blitt svært populære på norske skjermer, og som et resultat av dette har interessen for britisk sosietetsliv skutt til værs. En av tingene vi spesielt har tatt til oss her til lands, er konseptet afternoon tea.

Dette er afternoon tea

Afternoon tea er en erkebritisk tradisjon med røtter tilbake til 1800-tallet. Opprinnelig startet det som et lite måltid med hensikt å stille sulten mellom lunsj og middag, men det utviklet seg raskt til å bli en etablert sosial setting.

I dag er afternoon tea ofte forbundet med et snev av helgeluksus, hvor venner møtes og nyter nytrukken te akkompagnert av velsmakende småretter, gjerne servert på pent servise.

Her til lands har den enorme interessen for afternoon tea gjort at flere hoteller og restauranter har innført dette som en fast del av sine menyer, med stor suksess. Lange ventelister og økte priser har imidlertid gjort det vanskeligere å nyte tradisjonen ute, men heldigvis er det både lett og gøy å lage selv.

Her får du våre fem beste tips til hvordan du enkelt kan lage afternoon tea hjemme, samt noen tips til gjennomføring.

Slik kan du lage afternoon tea hjemme

Afternoon tea er en anledning hvor det i utgangspunktet er rom for å improvisere mye i både servering og oppdekking, alt etter hva du liker eller har tilgjengelig. Ønsker du imidlertid å gjennomføre en tradisjonell afternoon tea etter britisk standard, er det fire viktige bestanddeler som må være med: Te, sandwicher, scones og småkaker.

1 - Det viktigste først: Velg riktig te

En ting er sikkert, og det er at det ikke blir afternoon tea uten skikkelig te. Teen bør helst være britisk og av god kvalitet, og selvsagt serveres varm og nytrukken. Den bør også passe til rettene som serveres.

– Riktig drikke er viktig for å få frem de beste smakene i maten. På samme måte som man plukker ut en passende vin til spesifikke retter, kan du bruke te for å skape samme effekt, forteller Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen, som står bak Twinings i Norge.

Siden et klassisk afternoon tea-måltid består av retter som både er salte og søte, er det anbefalt å tilby ulike typer te gjennom måltidet. Da kommer alle smakene til sin rett, og måltidet oppleves mer fullkomment.

– Sort te passer for eksempel best til mat som smaker mye, mens grønn te er perfekt til lett mat som sandwicher og salater. Frukt-te smaker godt sammen med kaker og søtsaker, forklarer Finjarn.

Slik velger du riktig te til maten

Usikker på hvilken te du bør velge? Twinings har alle typene du trenger for å gjennomføre autentisk afternoon tea.

Sort te

(For eksempel Twinings Earl Grey og Twinings English Breakfast)

Siden teen er kraftig og rik, passer den godt til mat med mye smak. Da unngår du at den ene smaken dominerer den andre. Server den med smakfulle smørbrød med ost, kjøttpålegg eller scones med krem.

Smaksatt sort te med fruktsmak

(For eksempel Twinings Four Red Fruits)

Passer perfekt til kaker og desserter med fyldig smak av for eksempel sjokolade eller bær, som brownies og sitronkake.

Grønn te

(For eksempel Twinings Green Tea)

Grønn te er mild og avdekker mer av tebladenes planteaktige smak. Ved å kombinere den med lette matretter kan du få frem mer fylde og smak i maten. Passer til vegetarretter, salater og sandwicher med for eksempel laks, kylling og kalkun.

Grønn te med tilsatt smak

(For eksempel Twinings Green Tea Lemon)

Passer godt til lette bakverk, kaker og fersk frukt. Server den med småkaker eller kjeks med bær, makroner eller små vaniljemuffins.

Urtete

Passer godt sammen med naturelle bakverk som små croissanter, mandelkaker eller vannbakkels.

Les Stephen Twinnings beste tips til hvordan du kan brygge den perfekte koppen med te.

2 - Fingersandwich

I tillegg til teen er også maten en sentral del av afternoon tea. Etter tradisjonen skal maten spises i en bestemt rekkefølge, hvor den klassiske fingersandwichen er først ut. En fingersandwich består hovedsakelig av to skiver med godt brød lagt oppå hverandre med fyll i mellom, som deretter er skåret diagonalt på midten. Tradisjonelt serveres fingersandwichen også uten skorpe.

Fingersandwich kan fylles med det du liker best, men ønsker du å gjøre det på den klassiske måten er det agurksandwich som gjelder. Denne består av brød, kremost, tynne skiver med agurk og litt salt og pepper, og smaker veldig friskt og godt.

Andre gode alternativer til fyll kan for eksempel være røkelaks med kremost og purre, hjemmelaget eggesalat eller roastbeef og remulade. Her gjelder det å velge det du, familien eller gjestene liker best.

Tips: Ønsker du variasjon i serveringen? Lag lefseruller! Smør kremost eller sennep utover en lefse, og fyll den med for eksempel røkelaks eller agurk. Rull deretter lefsen til en pølse, og kutt den opp i mindre biter. Enkelt og veldig godt.

3 - Grove scones med herlig topping

Scones hører naturlig hjemme når du serverer afternoon tea, og smaker utvilsomt best når de er nybakt og toppet med godt tilbehør. Tradisjonelt sett serveres ofte scones med syltetøy, clotted cream eller lemon curd, men ønsker du å gjøre det enklere kan du bytte ut de to sistnevnte med for eksempel vaniljekesam, krem eller kremost. 

Den klassiske sconen som serveres til afternoon tea er ofte bakt med lyst mel, mye sukker og smør, men det finnes også alternativer om du ønsker å gjøre det litt sunnere. Her har du en oppskrift på grove scones med rosiner som passer perfekt til afternoon tea.

Dette trenger du:

  • 220 g hvetemel
  • 220 g sammalt hvete
  • 1 ss bakepulver
  • 1 ts salt
  • 3 ss sukker
  • 1 neve rosiner
  • 4 ss rapsolje
  • 3 dl lettmelk

Slik gjør du det:

1. Sett ovnen på 200 °C, over- og undervarme.

2. Bland sammen mel, bakepulver, salt, sukker og rosiner i en bakebolle. Ha deretter i olje og melk.

3. Rør sammen til deigen blir sammenhengene, men ikke for kompakt. Spe på med mel om deigen er for klissete.

4. Legg deigen på et lett melet bakebord og kjevle den ut til den er ca. 4 cm tykk. Bruk så en rund form eller et glass til å trykke ut sirkler som du legger over på et stekebrett dekket av bakepapir.

5. Stek sconesene midt i ovnen 15–20 minutter. Avkjøl på rist.

4 - Søt avslutning

På hoteller og restauranter avsluttes vanligvis et afternoon tea-måltid med små munnfuller av de herligste konditorbakverk, men det er ikke nødvendig å gjøre det like komplisert hjemme. Kjøp kjeks, kaker eller ferdige bakevarer på din lokale KIWI-butikk og del de opp i mindre i serveringsbiter eller lag disse enkle og litt sunnere muffinsene med søtpotet, kremost og blåbærtopping.

Et enda enklere og sunnere alternativ, er å servere ulike typer oppkuttet frukt og bær.

5 - Tips til borddekking

Afternoon tea kan serves ved kjøkkenbordet, i stua, i hagen eller ved peisen. Velg rett og slett det stedet som egner seg best hos deg. Når det kommer til borddekking, er det egentlig bare fantasien og hva du har tilgjengelig som setter grenser.

Dekk på med gammelt og pent servise om du har dette tilgjengelig og pynt med pene blomster, dekorative skåler og servietter i fine farger. Om du ønsker å følge den tradisjonelle måten å servere afternoon tea på, er det et etasjefat som gjelder. Plasser de ulike rettene i de ulike etasjene og spis dere gjennom.

Tips: Blir du overveldet av tanken på alt som må forberedes og gjøres? Husk at afternoon tea er hva du gjør det til selv. Det viktigste er at alle koser seg og nyter et hyggelig måltid sammen. Mye av maten kan i tillegg forberedes i god tid før servering, og bordet kan dekkes kvelden i forkant.

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 prosent Trumf-bonus på all ferskpakket fisk og all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI-PLUSS kunde her