Den store teguiden

Slik unngår du å velge feil te til måltidet

Har du tenkt på at den teen som smaker best når du sitter med en god bok under et varmt teppe, ikke nødvendigvis smaker like godt til mat og kaker?

– Riktig drikke er viktig for å få frem de beste smakene i maten. På samme måte som man plukker ut en passende vin til spesifikke retter, kan du bruke te for å skape samme effekt, forteller Lisa Finjarn i Haugen-Gruppen, som står bak Twinings i Norge.

Det er altså ikke uten grunn at det finnes utallige tetyper og smaker å velge i.

– Te er en utrolig allsidig drikk, og den kan matches med et vidt spekter av ulike typer mat, sier hun.

Velg riktig te

Skal du servere te til mat, bør du derfor starte med å tenke litt gjennom hva du selv og eventuelle gjester skal spise. Blir det søt eller salt mat, mektig eller lett?

– Sort te passer for eksempel best til mat som smaker mye, grønn te er perfekt drikke til lett mat som sandwicher og salater. Frukt-te smaker godt sammen med kaker og søtsaker, forklarer Finjarn. 

Skal dere spise smaksrik mat før dere avslutter med litt søtt, kan det jo være greit å ha flere tetyper tilgjengelig. Slik kommer alle smaker til sin rett gjennom hele måltidet.

Te til smørbrød og kaker

En litt sunnere vri på britenes scones med clotter cream, er grove scones med kesam og hjemmerørte bær.
En litt sunnere vri på britenes scones med clotter cream, er grove scones med kesam og hjemmerørte bær.

En felles lunsj er en enkel og billig måte å samle venner og kjente, og du kan gjerne hente inspirasjon fra engelskmennenes Afternoon Tea.

– Tradisjonelt består et Afternoon Tea-måltid av tre typer retter: Fingersmørbrød, scones med syltetøy og clotted cream, samt porsjonskaker, bakverk eller makroner, forteller Lisa Finjarn.

Lag noen enkle smørbrød med smør eller smøreost og pålegg som laks, roastbiff, skinke eller eggerøre og legg dem på et pent fat.

I England starter man gjerne med sandwicher, fortsetter med scones og avslutter med bakverk. Sørg for at porsjonene er små, slik at gjestene dine får muligheten til å prøve litt forskjellig.

Les på tepakken

Teen kan du gjerne servere på bordet sammen med maten, slik at gjestene kan forsyne seg selv. Du kan da enten sette et par kanner ferdigtrukket te på bordet, eller du kan legge frem ulike teposer de kan velge i, sammen med en kanne med varmt vann.

– Husk at det er viktig å bruke rent og friskt vann når du trekker te. Vannet skal tas av varmen i det det når kokepunktet for å unngå flat smak ved overkoking, sier Finjarn.

Hun legger til at det er smart å sjekke anbefalt vanntemperatur og trekketid på tepakken. Den beste teen får du hvis du følger disse anbefalingene.

Hva med å invitere venninnegjengen eller familien på te-lunsj neste gang deres skal samles?
Hva med å invitere venninnegjengen eller familien på te-lunsj neste gang deres skal samles?

undersak dette passer teen til