Den store te-guiden

Te-glade barn? Så mye te er det greit å drikke per dag

Har du en liten te-drikker i hus, men er usikker på hvor mye te han eller hun bør drikke hver dag? Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har svaret.

Te inneholder koffein, men mengden koffein per desiliter er mindre enn i kaffe. Du trenger derfor ikke være bekymret hvis du har et barn som er glad i te.

– Barn kan veldig gjerne drikke te, men velg fortrinnsvis koffeinfrie varianter av frukt- og urte-te, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Så mye koffein er ok

Den generelle anbefalingen fra Folkehelseinstituttet er at barn og ungdom ikke bør få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kg kroppsvekt per dag. For et barn på 30 kg utgjør dette 75 mg.

Det å la barn og ungdom mellom 3 og 18 år drikke en kopp eller to om dagen er dermed helt greit. Te inneholder omtrent 26 mg koffein per desiliter, så i en vanlig kopp vil det være i overkant av 50 mg koffein.

– Barna kan også drikke te til måltidene, men pass på at det ikke går utover melkeinntaket. Mager melk er spesielt viktig for å dekke opp kroppens behov for kalsium og jod, sier Sundfør.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler at du dropper sukker i teen til barn.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler at du dropper sukker i teen til barn.

Barn tåler mindre enn voksne

Er barnet ditt veldig glad i te, kan det likevel være greit å være litt oppmerksom på hvor mye han eller hun får i seg hver dag.

– Effekten av koffein på barn er nemlig sterkere enn hos voksne fordi nervesystemet fortsatt er under utvikling, sier Tine Sundfør.

– Svart te kan også minske jernopptaket fra maten barnet spiser og bidra til at barnet ikke får i seg nok jern, legger hun til.

Unngå sukker i teen

Holder du deg innenfor anbefalingene når det gjelder koffein, vil te-drikkingen være helt trygg. Men det er likevel noen ting ernæringsfysiologen vil anbefale å tenke gjennom. 

– Barn bør ikke venne seg til å drikke te med sukker i til hverdags, sier hun.

Barn under tre år skal heller ikke få kunstig søtstoff, mens det for større barn er bedre å søte teen med en sukett enn sukker hvis det er nødvendig med noe søtt i teen.   

Pass ellers på temperaturen på drikken du gir til barnet.

– Det er selvfølgelig viktig å unngå at teen er for varm når den serveres til barn. Søler barnet en kopp kokende te over seg, kan dette føre til brannskader, sier hun.