Velg riktig drikke etter treningen

For noen holder det å drikke vann, mens du kanskje bør gå for andre typer drikkevarer for å få maks ut av treningen? Vi har tipsene du trenger for å få godt utbytte av treningen, uten å bli dehydrert.

Etter treningsøkten kaster vi oss gjerne etter vannflaska. Likevel drikker veldig mange for lite. Og noen ganger trengs det mer enn vann for optimal restitusjon.

– De fleste kan forbedre sine rutiner for væskeinntak, mener klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Drikke etter treningsøkten

Som en del av restitusjonsprosessen er det viktig å drikke raskt etter treningsøkten. Men hva skal vi drikke?

– Etter lette treningsøkter er vann mer enn bra nok. Man bør også spise et sammensatt måltid etter treningsøkten, sier Sundfør.

Etter harde fysiske anstrengelser med stort væsketap, mener Sundfør derimot at sportsdrikk, melk og mineralvann (f.eks. Farris) er bedre rehydreringsdrikker enn vann, og bør være førstevalget.

Vann, sportsdrikk eller sjokolademelk

Drikk melk eller sjokolademelk rett etter trening.
Drikk melk eller sjokolademelk rett etter trening.

Noen studier tyder på at tilførsel av protein innen den første timen etter trening bedrer restitusjonen. Da anbefales melk, drikkeyoghurter eller sjokolademelk.

Det anbefales et inntak på 10-15 gram protein for de første to timene av restitusjonsfasen. Dette tilsvarer 0,3 til 0,5 liter med melk, drikkeyoghurt eller sjokolademelk. 

– Selvfølgelig kan denne proteinmengden inntas i form av 2-3 skiver brød med ost og skinke, en skål yoghurt med korn eller lignende, sier Sundfør. 

Drikke før og underveis i økta

For mange er drikkeflaske en fast følgesvenn på trening, men på kortere treningsøkter er det ikke nødvendig å drikke underveis. Før lengre turer er det lurt å planlegge.

– Ta med deg det du trenger av væske på økten, som for eksempel sykkelflasker på sykkelen, drikkeposer/-belter, eller flasker i lommer eller ryggsekk, tipser Sundfør.

Hun minner også om at man skal være i væskebalanse når man starter økta, for å kunne prestere sitt beste.