Oppdrag Pluss: Fikk inspirasjon til å spise mer fisk

- Nå er det fisk en gang i uken!

Hos firebarnsfar Roger Thorgrimsen stod det sjelden fisk på middagsmenyen. Det var før familien fikk besøk av Tine Sundfør i Oppdrag Pluss.

Roger Thorgrimsen (45) og de fire barna mellom 7 og 18 år fra Porsgrunn var de første som fikk besøk av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør i Oppdrag Pluss.

Roger ville gjerne at barna skulle ha et sunt og godt kosthold, men han synes det ble for mye kjøtt og for lite grønnsaker. Fisk hadde de nesten aldri. En av utfordringene var nemlig at både Roger og eldstedatteren Nathalie trodde de ikke likte fisk. Men sånn er det ikke lenger!

Fiskegrateng fra bunnen

- En av de virkelig store forskjellene er nok at barna har begynt å spørre etter fisk. Hvis det går mer enn fire dager sier de «hvor blir det av fisken, pappa?».

Roger ler når han forteller om hva som har skjedd med familiens middagsvaner. For hvem hadde trodd at noen av de fem skulle spørre etter fisk til middag?

- Alt sklir ned, enten det er fiskekaker eller hjemmelaget fiskegrateng, sier han.

Les mer: Charlotte og Frode ville ha hjelp til å bedre kostholdet

Sammen med yngstejenta Martine (7) har han nemlig laget fiskegrateng helt fra bunnen av.

- Jeg tok oppskriften fra eget hodet og tenkte at det var lite som kunne gå feil. Vi brukte frosne fiskestykker, kokte makaroni og knuste kavring. Og Martine lagde hvit saus. Det ble kjempegodt!

 

Da Tine Sundfør besøkte Roger og familien, viste hun Roger og yngstedatteren Martine hvordan de kunne lage fiskeburger til familien.
Da Tine Sundfør besøkte Roger og familien, viste hun Roger og yngstedatteren Martine hvordan de kunne lage fiskeburger til familien.

Minst 60 prosent fisk

Noe av det Tine snakket om da hun besøkte familien, var dette med å sjekke innholdsfortegnelsen for å se hvor mange prosent fisk det er i for eksempel fiskekakene eller fiskebollene du skal ha til middag. For hvis man ikke er spesielt glad i fisk, er det jo greit å få i seg mest mulig når man først spiser det. Det er et tips Roger har tatt med seg.

- Nå velger vi bare produkter som inneholder mer enn 60 prosent fisk.

Det betyr at de av og til må velge noe som er litt dyrere enn tidligere, men det synes han er helt greit så lenge maten er sunn og god.

- Det er faktisk overraskende stor forskjell på fiskeandelen i de ulike fiskeproduktene. Derfor er det gøy å se at Roger har blitt så bevisst at han sjekker fiskeinnholdet i ulike de fiskeproduktene når han handler, sier Tine Sundfør.

Les mer: Slik blir man god og mett på studentbudsjett

Alle må smake

Hver uke setter Roger og barna seg ned og lager middagsplan. Barna får bestemme en middagsrett hver, mens Roger står for helgematen. Det er en ordning de har hatt lenge og som fungerer fint. Men forskjellen er at nå kommer det stadig inn nye fiskeretter på planen. Og da er det én regel som gjelder.

- Vi er enige om at alle må smake på det som blir servert. Hvis man ikke liker det er det lov å spytte ut, sier Roger.

Men det er én rett han er litt ekstra spent på om barna vil like.

- Moren min fortalte at jeg som liten var veldig glad i røkt kolje med poteter og agurksalat. Det skal vi ha en dag, sier han og smiler. 

Les mer: Denne familien trenger hjelp til å finne igjen matgleden

Se hvordan det gikk da Tine Sundfør møtte familien Thorgrimsen for første gang i Oppdrag Pluss: