Fisk passer utmerket både i fredagstacoen, mellom burgerbrødene eller på pizzaen.
Vi spiser stadig mer kjøtt, men fiskeinntaket i Norge har ikke økt på flere tiår. For helsen sin del er det et mål at vi i hvert fall skal ha 50 – 50.
Gjør plass til fisken
I snitt handler hver av oss inn cirka 80 kilo kjøtt (inkl. bein, brusk og uspiselige deler) og rundt 50 kilo urensket fisk i året. Skal vi nå 50 – 50 målet må vi bytte omtrent 15 kilo kjøtt med fisk.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener en løsning kan være å bytte kjøtt med fisk i noen av klassikerne.
– En fin måte å spise mer fisk på er å tenke sjømat i retter der det er vanlig å bruke kjøtt, tipser Sundfør.
Tenk nytt
KIWI har laget et oppskriftshefte der kjøtt er byttet ut med fisk i flere kjente hverdagsretter. Hva med laks eller stekt hvit fisk i tacoen, laks eller fiskekaker mellom burgerbrødene eller skiver av røkelaks eller pillede reker på pizzaen?
– Det smaker overraskende godt, sier Sundfør.
Lag fisken til slutt
Mange sier at de synes det er vanskelig å tilberede fisk. Ernæringsfysiologen tror den største feilen mange gjør er at de lager fisken for tidlig.
– Lag tilbehøret først og fisken til slutt. Fisk trenger kort steke- og trekketid og er ikke god når den er overkokt eller overstekt. En god regel er at det er bedre at middagsgjestene venter på fisken – enn omvendt.