Sunne kvalitetsprodukter

Torskeloin er indrefileten du gjerne kan spise flere ganger i uken – dette er grunnen

Ikke bare sies torskeloin å være «det beste av det beste» fra havet, KIWIs torskeloin fra Lerøy er både fisket og bearbeidet i Norge. I ukene før jul er torsken på sitt aller saftigste.

Har du vokst opp med et minne om fiskebein mellom tennene og kokt torsk på tallerkenen? Noen av oss har vokst opp til å bli glade i fisk til tross for barndommens opplevelser, andre på grunn av.

Hadde vi den gang da hatt tilgang på de fiskeproduktene som selges nå, ville kanskje dagens fiskeinntak ha vært på et helt annet nivå? Er du ute etter det beste stykket fisken har å by på, er vi i alle fall ikke i tvil om hva vi vil anbefale: Torskeloin.

KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt

Fiskens indrefilet

Fersk torskeloin fra Lerøy finnes i utvalgte KIWI-butikker.
Fersk torskeloin fra Lerøy finnes i utvalgte KIWI-butikker.

Disse torskestykkene går for å være «det beste av det beste» fra havet, og kalles fiskens indrefilet. Torskeloin er den tykkeste og mest kjøttfulle delen av torskeryggen, helt renskåret for skinn og bein.

KIWIs torskeloins er fra Lerøy, og torsken som brukes er villfanget langs norskekysten. Den bearbeides i det lille fiskeværet Stamsund i Lofoten, som har stolte tradisjoner og unik kompetanse når det kommer til håndtering av villfanget hvitfisk. 

Fryste torskeloins fra Fiskemannen fås kjøpt i alle KIWI-butikker.
Fryste torskeloins fra Fiskemannen fås kjøpt i alle KIWI-butikker.

I KIWI selger vi både fryst og fersk torskeloin. Fersk torskeloin fra Lerøy er tilgjengelig i utvalgte butikker, mens fryst torskeloin fra Fiskemannen finner du overalt.

Fiskemannens torskeloins er også fisket utenfor norskekysten, mer spesifikt i Barentshavet, Norskehavet, Bjørnøya og Spitsbergen. Fordelen med fryst fisk, er at du alltid kan ha fisk lett tilgjengelig. Fisken fryses ned kort tid etter fangst, slik at kvaliteten ikke forringes. I tillegg bevares alle næringsstoffene, slik at fryst fisk fortsatt er like sunt å spise som fersk fisk. Les mer om dette her.

November og desember sies faktisk å være de beste månedene å spise torsk på, det er nå den er på sitt saftigste. Det skyldes at den har mindre mat tilgjengelig enn den har på sommeren, så den vokser også saktere. Når vi nærmer oss gytingen på senvinteren, vil torsken ha et høyere vanninnhold i muskulaturen, noe som igjen forringer kvaliteten. 

  • Visste du at vi har fått flere av Norges fremste eksperter til å forklare akkurat hva som skjer med kroppen din når du spiser fisk regelmessig? Svarene deres finner du her

Slik tilbereder du torskeloins

Mesterkokk Christer Rødseth lager helst stekt torskeloin med ertepuré og norske småpoteter i ovn.
Mesterkokk Christer Rødseth lager helst stekt torskeloin med ertepuré og norske småpoteter i ovn.

Mesterkokk Christer Rødseth forteller at han stort sett foretrekker å forhåndssalte all fisk.

- Salt torskeloins med grovsalt noen timer før du skal tilberede fisken. Etter 3-4 minutter skyller du av saltet og tørker loinen godt. La den ligge på kjøl frem til 30 minutter før den skal tilberedes, tipser han.

Selv foretrekker han å steke fisken.

- Varm en stekepanne med litt solsikkeolje, legg fisken i pannen med skinnsiden opp. Det er siden hvor man kan se litt brune streker. Stek til du får en gyllen brun farge, ha da i smør. Stek videre i 2-3 minutter i smøret og øs godt med smør over fisken. Det kan også være godt å ha noen ferske urter i pannen med fisken, foreslår mesterkokken.

 Det finnes også mange andre måter å tilberede fisk på, men koke bør ikke være én av dem. Å trekke eller dampe fisken er derimot å anbefale dersom du ønsker en mer klassisk tilnærming.

Slik damper eller trekker du torsk

For å dampe torsk, setter du en damprist i en kjele og fyller opp med vann uten at det går over risten. Så koker du opp vannet, legger ferdig krydrede torskebiter på risten og lar de dampe med lokket på i ca 10 minutter.

Ønsker du heller å trekke torskeloin, bør du salte stykket i forkant slik at fiskekjøttet blir fastere. Salt torsken godt og la stykket ligge på benken i 10 minutter før du skyller av med kaldt vann og tørker av med papir. Tilsett 2 ts salt per liter vann i en kjele. Når vannet har kokt opp, tar du kjelen av platen. Putt torskeloins oppi vannet og la trekke i 8-10 minutter, litt avhengig av størrelsen på fiskestykket.

For å steke fisken, varmer du opp stekepannen til middels varme. Hell i litt nøytral olje, krydre og stek på hver side i 2-3 minutter. Ikke overstek fisken, husk at den fortsetter å steke når du tar den opp av pannen.

Det beste tilbehøret til torskeloin

Christer Rødseth er selv veldig glad i ertepuré med masse smør og litt pepperrot, sammen med torsken. Forvell erter i lett saltet vann og kjør i mikser med smør og litt fløte. Smak til med salt, litt sukker ved behov og pepperrot.

- Det kan også være veldig godt med en variant av «sauce vierge». Bruk sukkererter, sjalottløk, gode tomater, sitronsaft, vårløk og fersk malt pepper. Det blir et fantastisk element til fisken, tipser kokken om.

Ellers er en smørsaus, som hollandaise, alltid et godt tilbehør til torsk. Drist deg gjerne til å ha i litt fersk hakket gressløk i sausen.

- Sammen med dette ville jeg stekt gode norske småpoteter i ovn på 230 grader med litt olivenolje, salt og hvitløk. Det trenger ikke å være mer komplisert enn det!

Slik lager du Sandefjordsmør

Dampet torsk med Sandefjordsmør og gulrøtter eller erter er en kjent klassiker.
Dampet torsk med Sandefjordsmør og gulrøtter eller erter er en kjent klassiker.

En av de mest klassiske variantene, er torsk servert med kokte poteter, erter og Sandefjordsmør. Dette er kanskje den mest populære hvite fiskesausen vi har, og lages enkelt med få ingredienser:

Dette trenger du:

  • 1 dl kremfløte
  • 200 g Smør
  • sitronsaft
  • 1 kopp kruspersille

Slik gjør du:

Kok opp kremfløten og la den småkoke under omrøring til den tykner. Sett kjelen til side og pisk inn biter med kaldt smør. Sausen må ikke koke, for da skiller den seg (hvis det skjer, kan du piske inn litt kaldt vann). Smak til med sitronsaft og rør inn hakket persille.

Ønsker du enda flere forslag? Prøv en av disse tre variantene:

Du kan også se våre torskeoppskrifter for enda mer inspirasjon. God middag!