Norske forskere har nå bekreftet det en gang for alle: Makrell i tomat er like sunt som fersk fisk.
Synes du det er lettere å smøre deg en brødskive med makrell i tomat, enn å spise fisk til middag flere ganger i uken? Da har vi en svært god nyhet til deg:
– Anbefalingen fra norske myndigheter er at man skal spise fisk to til tre ganger i uka. Vi kan altså garantere at makrell i tomat er et utmerket valg i så måte, sier Sintef-forsker Inger Beate Standal i en artikkel som er publisert på forskning.no.
Topp kvalitet
Resultatet kommer fra et forskningsprosjekt der Sintef ville finne ut i hvor stor grad makrellen blir påvirket av lagringstid og hvorvidt smaken og sunnheten blir dårligere av hermetiseringsprosessen.
Konklusjon: Makrell i tomat er kjernesunt, og har topp kvalitet. Enten pålegget kommer fra frosset eller ferskt råstoff. Les mer om forskningen her.
Flere gode grunner
I tillegg til at makrell i tomat er et godt valg for å øke det ukentlige fiskeinntaket, finnes det flere gode argumenter for å velge denne fete fisken i tomatsaus:
Fete fiskesorter, som laks, ørret og makrell i tomat er rike på D-vitamin. Mangel på D-vitamin kan være en risikofaktor for benskjørhet.
Ørret og andre fete fisketyper inneholder også mye omega-3-fettsyrer. Dette kan være spesielt viktig å få i seg nok av gjennom vinterhalvåret.
– Nyere studier tyder på at man takler vinterdepresjonen bedre hvis man lader opp med omega-3, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
3 enkle grep for å spise mer fisk
- Sett av to til tre faste dager til fiskemiddag
- Prøv nye, spennende oppskrifter så du ikke går lei
- Bruk mer fiskepålegg