Se alle Tinas høstoppskrifter
Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!
Sommer i Lofoten
Alt blir bra med ferske blåskjell og ferskt brød i solen. Sjekk eventyrer og kokk Niklas sitt tips for hvor du finner de aller beste blåskjellene!
Etter en uke med havarert motor og magisk seiling, kastet vi loss i Henningsvær for reparasjoner. Med nytt mannskap om bord og med kjærlighet i hjertet, seilte vi så sørover mot sommeren, i lange kryss over Vestfjorden.
Vi ankret opp i vakre Reinefjorden. Her varmet solen, så det var ingen tid å miste. Det ble premiere for campingbordet i cockpiten, med ferske blåskjell i dill og hvitløkskrem. Stemningen gikk i taket da nybakt solsikkebrød og kaldt øl ble satt på bordet. Det kunne ha vært verre!
Et stort fint blåskjell bygger sin kropp med alger fra havet, og sitt skjell med mineraler fra fjellet. Derfor bruker jeg å gå dit bekker og vannfall møter havet.
Der løfter jeg på bobletangen, leter mellom og under steiner, skjellene vokser over alt. Velg de store blåskjellene og la de små få vokse videre.
Når det er mye alger i havet kan blåskjell bli giftige. Så husk å sjekke blåskjell-varselet på nettet før du plukker. Husk at du også får kjøpt blåskjell på butikken, hvis du synes det er litt skummelt å plukke dem selv, eller ikke bor i nærheten av kysten.
Jeg begynte med å steke hakket sjalottløk i rapsolje og Kvitseidsmør. Da det ble litt gult i fargen hadde jeg i honning og salt, og senket varmen litt.
Blåskjellene dampet jeg så i en skvett hvitvin sammen med løken. Mot slutten, da skjellene begynte å åpne seg i kjelen, vendte jeg inn fersk purreløk, tørket dill og presset appelsinjuice. Litt grønt på slutten gir alltid en positiv effekt, både for øyet og smaken.
Så avsluttet jeg med litt fløte og lot det koke i noen minutter. Om du vil kan du ha i en dæsj Crème fraiche. Alt blir bra med ferske blåskjell i solen, så gjør som du føler for.
Solsikkebrødet lagde jeg på en blanding av rugmel og havre med olivenolje og solsikkefrø på toppen.
Først blandet jeg melet og litt salt i en bolle. Så blandet jeg en halv pakke tørrgjær med fingervarmt vann, hadde i melblandingen og knadde til deigen ble jevn og fin. Lot den så stå og heve i cirka en time, og stekte brødet i former på middels høy varme til det luktet himmelsk på kjøkkenet.
Det finnes mengder med blåskjell langs hele norske kysten. Og kanskje finnes det like mange måter å lage dem på?
Fantasien setter som vanlig ingen grenser, så ta hva du har og eksperimenter deg fram til noe du liker. Gjør middagen til et lite eventyr, og se om det finnes noen gjemte skatter til dine retter.
Det finnes ingen regler for matlaging, og et eventyr krever også en uskreven slutt. Overrask deg selv, og eksperimenter rett og slett.
Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!
Niklas Alexander (26) er fra Halmstad men jobber for tiden som villmarksguide og kokk i Lofoten. Om sommeren tar han med gjester ut i kajakk eller på fjelltur og lager "vill mat" med base i Reine, mens han om vinteren er kokk på Lofoten skilodge på Kalle. Han bor på seilbåten sin, og lader for tiden opp til å seile tilbake til Mexico, der han tidligere har bodd. Å finne sin egen mat og lære seg å forvare og bruke den både enkelt og næringsrikt er en del av forberedelsene, og en naturlig vei å gå for en kokk på "frihetsreise". Niklas har tidligere jobbet som kokk på Michelin-restaurant i New York, vært dykkeinstruktør og drevet restaurant i Mexico.
Hans spesialitet er å finne lokale og rare råvarer som han leker seg med når celebre gjester kommer til Lofoten.
Med KIWI PLUSS-app kan du enkelt melde deg inn, se din bonus, kjøpshistorikk og lese om fordelene i KIWI.
Get app in apple appstore Get app in google play