Sunnere helgekos fra KIWI

Denne fiskeretten må du prøve!

Skulle du gjerne spist fisk litt oftere, men sliter med å finne inspirasjon? Da bør du prøve Findus.

Du har sikkert hørt til det kjedsommelige at det er viktig å spise nok fisk, og dét er det god grunn til. I tillegg til å bidra til at du holder deg frisk og rask, kan et tilstrekkelig fiskeinntak være med på å minske risikoen for høyt kolesterol, hjerte- og karsykdommer og en rekke andre livsstilsykdommer. 

Likevel sliter mange med å få i seg Helsemyndighetenes anbefalte 2-3 fiskemiddager i uken. Årsakene kan være mange, men bunner ofte i det samme: mangel på inspirasjon eller oppfatningen om at fisk er kjedelig, traust og hverdagslig. Heldigvis er sistnevnte kun en myte, som bør avkreftes med det samme.  

Britisk kosemat som alle liker! 

Det finnes nemlig mange spennende fiskeretter som både smaker nydelig, og som gjør godt for kroppen. Likevel er det spesielt én rett som peker seg ut, og som til og med kanskje kan utfordre selveste fredagstacoen om du bare gir den en sjanse. 

Vi snakker selvfølgelig om klassikeren som har vært britenes favoritt siden 1800-tallet, nemlig Fish and Chips. Som det fremkommer av navnet, består Fish and Chips i hovedsak av de to hovedelementene fisk og potet. Ikke veldig ulikt det vi tradisjonelt har spist i Norge siden tidenes morgen, men det er likevel én viktig forskjell. 

Knasende sprø fiskelykke

Fiskefileten som brukes i Fish and Chips dekkes med en smakfull røre som gjør at fisken får en knasende sprø panering på utsiden, og en myk og saftig innside. Potetene skjæres i båter og ovnsbakes eller friteres, slik at disse også blir sprø og gode.

Sammen blir dette en spennende og smakfull måte å spise fisk på, som det ikke er vanskelig å forstå at britene har sverget til i årevis. Det er også overraskende lettvint å lage selv, i hvert fall med Findus Fish & Crisp.  

Findus Fish & Crisp er laget med den samme unike paneringen som brukes i England, og er derfor det nærmeste du kommer ekte og autentisk britisk Fish and Chips på ditt eget kjøkken. Det er i tillegg ekstremt enkelt å tilberede. Produktet kommer nemlig ferdig panert i frysedisken, så alt du trenger å gjøre er å steke den i ovnen mens du lager tilbehøret.

Ekte Fish and Chips fra Findus @Findus
Ekte Fish and Chips fra Findus @Findus

Et hav av tilbehør

Findus Fish & Crisp kan enten serveres på tradisjonelt vis med chips, ertepuré, en hjemmelaget remulade og noen dråper eddik, eller enkelt moderniseres med en spicy chilimajones. Vil du få den autentiske britiske følelsen, kan du også servere retten i avispapir slik de fortsatt gjør på mange erkebritiske puber og restauranter i England. 

Har du ikke lyst på chips, smaker også Findus Fish & Crisp fortreffelig i wrap med mangosalsa, eller i en frisk og deilig salat. Her er det bare fantasien som setter grenser, så prøv deg gjerne frem med det tilbehøret du liker. 

Se findus.no for spennende oppskrifter med Fish & Crisp. 

The international Fish and Chips day

Fredag 5. juni er det The International Fish And Chips Day, og finnes det egentlig noen bedre anledning til å finne frem din indre brite og lage Fish and Chips? Neppe. Her har vi derfor samlet noen oppskrifter på klassisk tilbehør som passer utmerket sammen med Findus Fish & Crisp. 

Ertepuré

Ertepuré er et selvskrevent tilbehør til en ekte Fish and Chips som også er lekende lett å lage. Lager du den med frosne erter, er pureen klar før du vet ordet av det. 

Ertepuré lager du enkelt i en fei
Ertepuré lager du enkelt i en fei

Dette trenger du: 

2 stk sjalottløk

1 ss smør 

1 pk Frosne erter 

Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte: 

1.  Fres sjalottløk i en kjele med litt smør til løken blir blank. 

2. Hell ertene over i kjelen, og fres i et par minutter slik at ertene får en fin grønn farge. 

3. Mos ertene med en gaffel eller stavmikser og smak til med salt og pepper. 

Remulade

Remulade er et nydelig tilbehør som passer utmerket til Fish and Chips. Dette er oppskriften på hjemmelaget remulade, laget fra bunnen av. Har du dårligere tid, kan du lage en enklere versjon med én del majones, én del agurkmiks og litt hakket persille.


Dette trenger du: 

1 dl majones

1 dl crème fraiche

1 stk lime

1 ts sennep

1 ts karri

1 dl finhakket sylteagurk

1 stk eple

2 ss dill

Fremgangsmåte:

1. Bland majones og crème fraiche i en bolle. 

2. Tilsett limesaft, sennep og karri. 

3. Bland inn hakket agurk og eple (finhakket eller grovrevet) og til slutt de hakkede urtene. 

4. Den kan serveres med en gang, men blir enda bedre dersom den får stå kjølig i 30 minutter før servering.

Tartarsaus:

Den smakfulle kombinasjonen av syrlig sitron, frisk agurkmiks og salt kapers, gjør tartarsausen til et nærmest uunnværlig tilbehør til klassisk Fish and Chips. Det er også enkelt å lage selv. 

Tartarsaus smaker veldig godt, og passer perfekt til Fish and Chips
Tartarsaus smaker veldig godt, og passer perfekt til Fish and Chips

Dette trenger du: 

1 stk sjalottløk

3 ss kapers

2 dl majones

3 ss agurkmiks

saften av 1/2 sitron

3 ss hakket persille

Slik gjør du det: 

1. Finhakk sjalottløk og kapers (og evt. sylteagurk). 

2. Ha i en bolle og bland sammen med agurkmiks, majones og persille. 

3. Skvis over sitronsaft og smak til med salt og pepper.  

Tips til Fish and Crisp

Chips: 

Det sier seg selv at det ikke blir Fish and Chips uten chips, og mulighetene for variasjon er mange!  Lag de selv, eller kjøp det de ferdige i frysedisken. Her har du en oppskrift på klassisk chips laget med potet, men prøv deg gjerne frem med andre grønnsaker som søtpotet, gulrot eller pastinakk om du foretrekker dette. 

Nydelig Fish and Chips med remulade
Nydelig Fish and Chips med remulade

Dette trenger du: 

1,5 kg poteter, skrelt og kuttet til tykke chips

4 ss hvetemel

4 ss solsikkeolje

salt etter smak

Slik gjør du det:

1. Forvarm ovnen til 200°C.

2. Kok opp en stor panne med saltet vann og tilsett de oppkuttede potetene. La de koke i 6-7 minutter slik at utsiden er akkurat mør, men ikke myk.

3. Hell av vannet og flytt potetene til et stekebrett med melet, oljen og litt salt. Bland alt forsiktig sammen til potetene er jevnt dekket og melet ikke lengre er melete.

4. Stek i 30 minutter, mens du snur potetene jevnlig, til de blir gylne og sprø.