;

Få fem barnevennlige fiskeoppskrifter her:

Derfor bør du få barna til å elske fisk før det er for sent

Norske tenåringer spiser mer godteri enn fisk. Gode vaner fra barneårene er viktig for å snu denne trenden.

Sommeren er på hell, og hverdagen begynner sakte, men sikkert å melde sin ankomst. For mange smårbarnsforeldre betyr dette starten på et nytt skole- eller barnehageår, og behovet for å lage kjappe, gode og sunne middager blir derfor ekstra viktig. 

Fisk er perfekt hverdagsmat. I tillegg til å smake godt, er fisk noe av det sunneste og mest næringsrike du kan spise. Det er også en svært allsidig råvare som kan varieres til det uendelige. Bytter du saus, tilbehør eller krydder får du en helt ny rett! Enklere blir det ikke. 

Skeptiske barn

Det finnes imidlertid noen utfordringer knyttet til fisk. Det er nemlig ingen hemmelighet at mange barn er skeptiske og rynker litt på nesen når de får vite at det er fisk til middag. Ofte har de hørt andre si at fisk er vondt, eller de syns kanskje det lukter litt spesielt når maten tilberedes.

Dessverre viser også Ungkost 3-undersøkelsen at det står ganske dårlig til når det gjelder fiskeinntaket blant de unge i Norge i dag.

– Norske 13-åringer spiser i gjennomsnitt mer godteri enn fisk i løpet av en uke, og nesten fire ganger så mye rødt kjøtt som fisk, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det trenger likevel ikke være så vanskelig å få barna til å like fisk, hvis du klarer å starte tidlig nok og holde på de gode vanene.

Smake mange ganger

– Hvis du vil få barna til å like fisk, er det smart å ikke kjøre seg fast i et spor med kokte poteter og gulrøtter. Lag i stedet spennende barnevennlige fiskeretter, som fiskeburger/fiskekaker, hjemmelagede fiskepinner av store fine fiskestykker og laks med pasta, foreslår Sundfør.

Server fisk til barna ofte, både til middag og som pålegg, og husk at barnas smak stadig forandres.

– Det de ikke liker én dag, kan være godt den neste uken. I gjennomsnitt må man smake på en ny matvare 10-20 ganger før man lærer seg å like den, påpeker hun.

Fem barnevennlige oppskrifter med fisk

Prøv å servere fisk med noe annet enn kokte poteter og gulrøtter, så blir det lettere for barna å venne seg til å like fisk.

1. Lag laksetaco – Se oppskrift
2. Denne pankopanerte torskefileten er enda bedre enn fiskepinner – Se oppskrift
3. Hva med fem forskjellige pastamiddager med laks eller torsk? – Se oppskrift
4. Eller disse tre middagene med fiskepinner i wraps? – Se oppskrift
5. Slik lager du hjemmelaget fiskeburger av laks – Se oppskrift

Fisk fisken selv

Sundfør anbefaler også å involvere barna i matlagingen. Det de lager selv, smaker de ofte på med større iver.

– Har du også muligheten til å ta med barna på fisketur, slik at dere kan fiske middagen selv, er det flott. Ingenting smaker så godt som selvfanget fisk, sier hun.

Sist, men ikke minst er det greit å være bevisst sin rolle som rollemodell for de små.

– Det du gjør, vil barna gjerne gjøre. Hvis du setter pris på fiskemiddagen, kommer også barna til å gjøre det, minner Tine Sundfør om.

Det er i barneårene de gode vanene legges, så dersom det innarbeides gode «fiskevaner» i barndommen, er det enklere å holde på disse gjennom livet.

Se barnehagekokk Svein sine beste tips for å få barna til å spise fisk:

Trenger du mer inspirasjon? Se flere spennende og barnevennlige oppskrifter med fisk her.

Få barna engasjert

– Det finnes mye dokumentert forskning på at fet fisk har positiv gevinst for barn og unges læreevner, vekst og helse. Likevel spiser tre av fire mellom 4 og 13 år sjelden eller aldri fisk til middag, forteller kategoriansvarlig Gunn Kristine Sekse i Lerøy.

Hun mener det å lære barna å like fisk er en av de beste kostholdsvanene vi voksne kan føre videre. Dette kan gjøres på flere måter, men også hun tror det er lurt å få barna engasjert.

– La de delta i matlagingen, velge tilbehør og å bestemme retter. Vis at sjømat kan varieres på mange måter og putt gjerne fisk i retter du vet at barnet allerede liker, sier hun.

Ikke glem at alle KIWI PLUSS-kunder får 15 % Trumf-bonus på all ferskpakket fisk hos KIWI. Bli KIWI PLUSS-kunde gratis her.