Få barnevennlige fiskeoppskrifter her:

Derfor bør du få barna til å elske fisk før det er for sent

Norske barn og unge spiser mer godteri enn fisk. Gode vaner fra tidlig i barneårene er viktig for å snu denne trenden.

Fisk er et perfekt utgangspunkt når du trenger å lage en kjapp, sunn og næringsrik familiemiddag. I tillegg til å smake godt, er fisk også en svært allsidig råvare som er rask å tilberede og den kan varieres i det uendelige. Bytter du saus, tilbehør eller krydder får du en helt ny rett! Enklere blir det ikke. 

Skeptiske barn

Det finnes imidlertid noen utfordringer knyttet til fisk. Det er nemlig ingen hemmelighet at mange barn er skeptiske og rynker litt på nesen når de får vite at det er fisk til middag. Ofte har de hørt andre si at fisk er vondt, eller de synes kanskje det lukter litt spesielt når maten tilberedes.

Dessverre viser også Ungkost 3-undersøkelsen at det står ganske dårlig til når det gjelder fiskeinntaket blant de unge i Norge i dag. Det samme viser en nyere undersøkelse som Ipsos har gjennomført for Norges Sjømatråd med barn og unge fra 8 til 19 år.

– Norske 13-åringer spiser i gjennomsnitt mer godteri enn fisk i løpet av en uke, og nesten fire ganger så mye rødt kjøtt som fisk, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det trenger likevel ikke være så vanskelig å få barna til å like fisk, hvis du klarer å starte tidlig nok og holde på de gode vanene.

Smake mange ganger

– Hvis du vil få barna til å like fisk, er det smart å ikke kjøre seg fast i et spor med kokte poteter og gulrøtter. Lag i stedet spennende barnevennlige fiskeretter, som fiskeburger eller fiskekaker, hjemmelagede fiskepinner av store fine fiskestykker og laks med pasta, foreslår Sundfør.

Server fisk til barna ofte, både til middag og som pålegg, og husk at barnas smak stadig forandres.

– Det de ikke liker én dag, kan være godt den neste uken. I gjennomsnitt må man smake på en ny matvare 10-20 ganger før man lærer seg å like den, påpeker hun.

Stekt laks er middagsfavoritten

Det oppløftende er at i undersøkelsen fra 2020 svarte nesten 7 av 10 av de spurte at de ville ha spist mer fisk dersom de fikk servert en fiskerett de faktisk har lyst på. Samtidig fikk barna og ungdommene velge mellom ulike middagsretter av sjømat der de fikk velge hvilke retter de hadde mest lyst på. Godt over halvparten valgte stekt laks, etterfulgt av fiskepinner, fiskekaker og sushi.

Fem barnevennlige oppskrifter med fisk

Prøv å servere fisk med noe annet enn kokte poteter og gulrøtter, så blir det lettere for barna å venne seg til å like fisk.

1. Prøv torsk i form med kokosmelk og red curry – Se oppskrift
2. Taco med fisk er både enkelt og godt – Se oppskrift
3. Hva med en rask fiskegrateng? – Se oppskrift
4. Eller denne wok-varianten med laks? – Se oppskrift
5. Slik lager du hjemmelaget fiskeburger av laks – Se oppskrift

Fisk fisken selv

Sundfør anbefaler også å involvere barna i matlagingen. Det de lager selv, smaker de ofte på med større iver.

– Har du også muligheten til å ta med barna på fisketur, slik at dere kan fiske middagen selv, er det flott. Ingenting smaker så godt som selvfanget fisk, sier hun.

Sist, men ikke minst er det greit å være bevisst sin rolle som rollemodell for de små.

– Det du gjør, vil barna gjerne gjøre. Hvis du setter pris på fiskemiddagen, kommer også barna til å gjøre det, minner Tine Sundfør om.

Det er i barneårene de gode vanene legges, så dersom det innarbeides gode «fiskevaner» i barndommen, er det enklere å holde på disse gjennom livet.

Få barna engasjert

– Det finnes mye dokumentert forskning på at fet fisk har positiv gevinst for barn og unges læreevner, vekst og helse. Likevel spiser tre av fire mellom 4 og 13 år sjelden eller aldri fisk til middag, forteller kategoriansvarlig Gunn Kristine Sekse i Lerøy.

Hun mener at det å lære barna å like fisk er en av de beste kostholdsvanene vi voksne kan føre videre. Dette kan gjøres på flere måter, men også hun tror det er lurt å få barna engasjert.

– La barnet delta i matlagingen, velge tilbehør og bestemme retter. Vis at sjømat kan varieres på mange måter og putt gjerne fisk i retter du vet at barnet allerede liker, sier hun.

Ikke glem at alle KIWI PLUSS-kunder får 15 prosent Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt hos KIWI. Bli KIWI PLUSS-kunde gratis her.