Denne gjengen sørger for 50 millioner ferske, norske fiskemåltider i året. – Hvert eneste måltid er viktig for oss, sier administrerende direktør på Sjømathuset, Nikolai Thorstensen.
Har du noen gang lurt på hvor fisken du kjøper på KIWI kommer fra? Svaret er langstrakt:
– Vi kjøper fisk fra hele Norge, langs hele kyststripa fra nord til sør. Dette er norsk fisk, produsert i Norge, sier Nikolai Thorstensen.
Han er administrerende direktør på Sjømathuset, mellomleddet fra fisken hentes opp fra havet til den ligger i butikkhyllen. Et ledd en kanskje ikke tenker over så ofte, men få bidrar i like stor grad til at vi spiser så mye fisk som vi gjør i Norge.
I produksjonslokalene øst i Oslo jobber hendene til 20 ulike nasjonaliteter raskt: De sorterer, fjerner ben, fileterer, sikrer at kun den beste fisken slipper gjennom og pakkes ned i ferdige porsjonspakker til dagligvarebutikkene i NorgesGruppen.
– Det viktigste for oss er å lage produkter som gjør det enkelt for folk å lykkes med sjømat hjemme. Laks i ovnsklar aluminiumsform, fisk ferdigpakket sammen med grønnsaker, ferske panerte produkter og lettsaltet torsk som ikke trenger utvanning før bruk. Og hvert eneste måltid er viktig, for folk kjøper mer av det de liker, sier Thorstensen.
Nøkkelen til å bevare kvaliteten og ferskheten er å behandle råvarene med den respekten de fortjener: Noen har vært på jobb siden 02.00 for å få fisken fortest mulig gjennom systemet. Og de er godt kledd. I Sjømathusets produksjonslokaler er det lave temperaturer – og aldri over fire grader.
– Fersk fisk skal oppbevares kaldt, og det skal gå kortest mulig tid fra de hentes opp fra havet til de ligger i butikken. Det er det vi måles på i arbeidet vårt, forteller direktøren.
Et folkehelsetiltak
Sjømathuset er heleid av Lerøy og har NorgesGruppen som eneste kunde. Målsettingen er helt klar fra alle parter: Å øke konsumet av sjømat i den norske befolkningen.
– Fisk er et folkehelsetiltak. Man føler seg jo veldig sunn og frisk etter et fiskemåltid! Her gjør vi det vi kan for å legge til rette for at folk skal spise mer fisk, men den jobben må vi gjøre sammen med butikkene. Vi vet at vi har lykkes når vi ser at folk kjøper fisken sin hos KIWI, sier Thorstensen.
Det ligger lutefisk i store mengder klar til utkjøring i den iskalde ekspedisjonen. Sjømathusets produksjon varierer med sesongene, og førjulstiden er travel. Makrell og skalldyr har sine egne perioder. Og like etter jul kommer Fiske-Norges egen høytid: skreisesongen. Det krever et velsmurt maskineri å få ferske og gode råvarer ut i så store mengder.
– Vi trenger den riktige kombinasjonen av maskiner, utstyr og folk for å få ferskest mulig fisk ut til folket. Og så er vi selvfølgelig avhengig av godt samarbeid med resten av Fiske-Norge, sier Thorstensen.
Fersk fisk-revolusjon
Direktøren tar en ekstra sjekk på laksen som er på vei inn i produksjonslokalet, rett fra en av Lerøys fabrikker i Austevoll, ytterst i havgapet i Hordaland. Fiskerinæringen i Norge er stor, og alle parter må samarbeide godt for å få gode produkter ut til folket. Råvarene sendes til Sjømathuset, som foredler og tilpasser den til forbrukerne som fileter og ferdigretter.
– Det er helt avgjørende for oss at fisken kommer fra bærekraftige stammer og havbruk. At laksen har god fôrhistorie uten bruk av antibiotika og palmeolje, men fôret med ekstra mye omega-3 for god velferd. Fisken du finner hos KIWI er derfor ikke bare bra for kropp og helse som del av et balansert kosthold, men også en av de mest bærekraftige proteinkildene vi har.
Da Sjømathuset åpnet i 2014, var det en revolusjon innen distribusjon av fersk fisk. Og de er fremdeles Europas mest moderne og komplette anlegg for fersk distribuert sjømat. Det tette samarbeidet med hele næringen gjør det enklere å vite at råvarene er gode.
– Vi skal være glade for at vi kan være trygge på at varene våre kommer fra seriøse og bærekraftige fiskerier. Slike ting gjør meg stolt av hele næringen, sier Thorstensen.