Slik velger du miljøvennlige fiskeprodukter

Hva betyr egentlig «MSC-merket fisk»?

Har du noen gang sjekket om sjømaten du kjøper er miljømerket? Et bærekraftig fiske er viktig for å sikre at vi også i fremtiden kan få mat fra havet.

Hvis du har kjøpt sjømatprodukter fra frysedisken hos KIWI, har du kanskje lagt merke til det blåMSC-merket med bilde av en fisk, og lurt på hva det egentlig betyr?

Du finner denne merkingen blant annet på alle av Findus sine villfangede fiskeprodukter, samt på scampi og tunfisk fra Fiskemannen - for å nevne noe.

Garanti for bærekraftig fiske

MSC-merket er en garanti for at sjømaten kommer fra et bærekraftig fiske (villfisk), mens ASC-merket (oppdrettsfisk) garanterer at maten er produsert på en miljøvennlig måte.

I Norge er merkeordningene fremdeles forholdsvis lite kjent for forbrukerne, og brukes i størst grad på produkter der sjømaten er fisket andre steder i verden. Fisket i havet utenfor norskekysten har ifølge Aftenposten lenge vært blant verdens mest bærekraftige fiskerier, og over 90% av all norsk villfisk er miljøsertifisert.

FISK: Findus Fish and Crips er blant produktene som er MSC-merket.
FISK: Findus Fish and Crips er blant produktene som er MSC-merket.

Halvparten av fisken er borte

Men tallenes tale er klare: Over 30 prosent av globale fiskebestander er overfisket, altså utnyttet og fisket utover bærekraftige grenser, ifølge en rapport fra FNs mat- og landbruksorganisasjon.

Halvparten av fisken i havet har forsvunnet fra 1970 til 2012, avslører WWFs Living Blue Planet-rapport fra 2015.

Findus har vært blant de første som har levert MSC-sertifisert fisk, og i 2014 nådde de sitt mål om 100% MSC-sertifisering av all villfanget fisk i Findus dagligvareprodukter.

Ved å velge sjømatprodukter med det blå MSC-miljømerket, støtter du direkte fiskerier som tar vare på havene våre. MSC er en global organisasjon som jobber med fiskerier, forskere og industrien for å fremme den mest miljøvennlig sjømaten. Du som forbruker kan gjøre en forskjell ved å se etter det blå miljømerket når du handler.