Marit Bjørgens beste fiskeoppskrifter

Disse gode fiskerettene bidro til at skidronningen Marit Bjørgen lærte seg å bli glad i fisk. Nå står fisk på menyen flere ganger i uken.

– Jeg var ikke den som var mest glad i fisk da jeg vokste opp, og inntil 2009 var fiskeinntaket mitt for dårlig, forteller Marit Bjørgen.

Hun valgte alltid kjøtt dersom hun fikk valget mellom kjøtt og fisk i barndommen, og slik fotsatte det også inn i tenårene og voksenlivet.

Vancouver-OL i 2010 motiverte henne til å inkludere mer fisk kostholdet.

– Etter å ha vært småsyk i lengre tid, ble jeg anbefalt av legen å inkludere mer fisk i kostholdet. Jeg ble dermed mer bevisst mitt eget fiskeinntak, sier hun.

Pasta og wok

Marit bestemte seg for å øke fra to-tre fiskemåltider i måneden til to-tre fiskemiddager i uken.

– Jeg er ikke en spesielt god kokk, så jeg jeg var derfor nødt til å lære meg noen retter for å komme i gang.

Mammas lakserett med spagetti ble førstevalget.

– Det er en enkel og rask rett å lage, og den smaker veldig godt. Her får vi både fisk, grønnsaker og pasta med karbohydrater i oss, og både samboeren min og jeg liker den godt, sier hun.

Friskere med fisk

I tillegg eksperimenterte hun med fiskewok, som også falt i smak, og etter hvert utvidet hun reportoaret enda mer. Litt etter litt gikk Marit fra å være en kjøttperson til en fiskeperson.

– Min motivasjon for å spise mer fisk var å prestere bedre i skisporet, og jeg merket fort at kroppen responderte på kostholdsomleggingen. Den fungerte bedre, og jeg holdt meg frisk i lengre perioder.

Her er Marits favorittfiskeoppskrifter

Mammas spagetti med laks: «Kok spagetti. Surr laks i pannen sammen med løk, purreløk og et fedd hvitløk. Ha i matfløte, eller en sunnere erstatning hvis du ønsker det. Tilsett til slutt litt kokt brokkoli og ha sausen over spagettien.»

Marits fiskewok: «Her kan du bruke kreativiteten og alt du har i matskapet og kjøleskapet. Gulrot, løk, paprika og andre grønnsaker. Legg grønnsakene i en varm stekepanne og stek dem litt før du tilsetter laks og torsk, kuttet i terninger. Ha til slutt i ris med rømme eller en annen passende saus.»