Norsk lokalmat på sitt beste

Visste du at en stor del av fisken som brukes i Lerøys produkter både fanges og foredles i Norge? Bli med til en av fabrikkene som sørger for at de tusen hjem får fersk fisk på bordet hver eneste dag.

Publisert: 23.08.2021 10.58 Sist oppdatert: 23.08.2021 10.58

Mellom vindkast og sjøsprøyt, der Sogn og Fjordane møter endeløst havgap, ligger Bulandet. Øygruppa som, med sine 260 innbyggere og over 300 grønnkledde holmer, befinner seg så langt vest i landet som det er mulig å komme før Nordsjøen setter inn. Her ligger et av landets mest moderne anlegg for foredling av hvit fisk, og stedet der flere av de velkjente Lerøy-produktene lages. Det kunne ikke gitt mer mening.

– Det er mye stolthet i å kunne levere et produkt som ikke utsettes for unødvendig bearbeiding og tilsetningsstoffer, samtidig som kvaliteten ivaretas, forteller Gunn Kristine Sekse som er kategoriansvarlig i Lerøy.

Selv om det er det mest naturlige i verden, er det ikke bare-bare å drive med omfattende fiskeindustri på Norges vestligste bebodde øygruppe. I tillegg til åpenbare faktorer som vær og vind, er selve turen til fabrikken nærmest en ekspedisjon i seg selv.

Bilde

Foto: Lerøy 

Reisen starter på en ferge mellom fastlandet og Værlandet, forbi høye fjell som stuper ned i havet. Deretter går turen på smale, kronglete veier, over broer, gjennom forblåste skjærgårder, forbi hus og rødmalte sjøboder. Langt ute, nesten der veien tar slutt og ytterst på en av øygruppas mange holmer, ligger selveste kronjuvelen: Lerøy Bulandet.

Verdenskjent fisk

­– Vi har investert mye de siste årene, blant annet i et topp moderne paneringsanlegg, forteller daglig leder Per Arild Tysse i et intervju i Sjømatmagasinet.

Over 40 ulike fiskeprodukter lages på fabrikken før de sendes ut til middagsbord verden over. Året rundt produseres, foredles og fileteres fisk på fabrikken, men det er spesielt i høysesongen mellom påske og sommerferien at det står på som verst. Da strømmer båtene til fabrikken for å levere sei, og produksjonen er i høygir.

– Med våre to filetmaskiner klarer vi rundt 7-10 tonn sei i timen, og mellom 50-80 tonn per dag, sier Tysse i samme intervju.

Den korte tiden fra fiske til bearbeiding sørger for ferske produkter. Både fileter og seiblokker blir fryst innen én time etter at de kommer til fabrikken.

Topp kvalitet i alle ledd

Nøkkelen bak suksessen er god kvalitet og kortreiste råvarer. En viktig forutsetning for å få til dette, er tett kontakt mellom fabrikken og fiskerne. All fisk som ankommer fabrikken skal holde høyest mulig kvalitet, og produksjonen tilpasses deretter.

Et godt eksempel på dette er torsk. I tillegg til seien som fiskes lokalt, videreforedler fabrikken også blokker av frossen torsk som brukes i ulike fiskeprodukter. Torsken kjøpes kun når kvaliteten er god, og hentes stort sett inn på vinteren når den er på sitt beste. På den måten kan forbruker være trygg på at fiskeproduktene til Lerøy alltid holder den samme, gode kvaliteten.

Et annet viktig aspekt for å sikre den gode kvaliteten er anlegget. Dagens anlegg er topp moderne, og et av få i landet som holder såpass høy standard. Bulandets lange tradisjoner for fiske, og lokalt engasjement for håndverket, har også spilt en viktig rolle for dagens suksess.

Lange tradisjoner for god fisk

Fiskeindustrien på Bulandet har dype røtter, og stedet fabrikken ligger i dag har tidligere vært både silde- og taremottak. I 1972 ble imidlertid Bulandet fryseri etablert, med 50 prosent eierskap fra Lerøy og 50 prosent eierskap fra familien Nikøy, som er familien til dagens leder Per Arild Tysse.

Bilde

Foto: Lerøy 

Gjennom årene har fiskefabrikken på holmen vært gjennom både opp- og nedturer økonomisk, men etter viktig innsats fra lokalt næringsliv, lokale ildsjeler og kommunen stod dagens anlegg klart i 1997.

En helårsbedrift

Derfra har det kun gått oppover, og i 2009 startet prosessen med å skape en helårsbedrift. Resultatet stod klart sent i 2015, da fabrikken stolt kunne erklære sitt nye, topp moderne anlegg for panering for åpnet. Her produseres panert fisk av topp kvalitet, i samme ånd som resten av produktene som kommer fra fabrikken.

– Vi bruker de beste filetene, og arbeider sirlig med å finne den perfekte balansen som får frem den beste smaken i fisken, forteller Tysse til Sjømatmagasinet. 

Viktig for lokalsamfunnet

Den store hvite bygningen i sjøkanten er imidlertid viktig av flere grunner enn bare fisken. I tillegg til å forsyne Norge med god, norsk kvalitetsfisk, er fiskefabrikken nemlig en svært viktig hjørnesteinsbedrift for lokalsamfunnet på Bulandet. 25 stykker, eller cirka 10 prosent av øygruppens innbyggere, har fabrikken som sin arbeidsplass. Det må til for å få jobben gjort.

Bilde

Foto: Nina Blågestad

Med cirka 260 fastboende på Bulandet og 200 på Værlandet, er fabrikken i tillegg en naturlig arbeidsplass for ungdommene i nærområdet. Mange har sin første sommerjobb på fabrikken allerede som 16-åringer, og kommer gjerne tilbake år etter år. Som et ledd i rekrutteringen har fiskefabrikken i tillegg innført det de kaller en «drømmedag» på fabrikken. Her får alle de unge prøve seg på både fiskebåten og filetering. 

– Mange av de som jobber her kommer seg langt i livet. Det er bra for CV-en at du er villig til å ta i et tak, forteller Tysse til Sjømatmagasinet.

Fra hav til butikkhylle 

På KIWI får du et rikt utvalg av produktene som fiskes, bearbeides og foreldes ved fabrikken på Bulandet.

Over 12000 årsverk i Norge

Lerøy er verdens nest største sjømateksportør og servere sjømat tilsvarende vel fem millioner sjømatmåltider hver eneste dag, året rundt. Fra vårt lille, langstrakte land sendes norsk sjømat til 140 markeder i over 80 land i hele verden. Dette betyr også mange arbeidsplasser.

I 2020 hadde Lerøy Seafood Group en samlet sysselsettingseffekt på cirka 12250 årsverk. Av disse er 3300 ansatt direkte i Lerøy, eksempelvis på fabrikker som på Bulandet. I tillegg er 3500 ansatt i leverandørleddet og 5500 i det som kalles indirekte effekter (årsverk som indirekte påvirkes av driften). 

Kilder: NOFIMA + MENON Economics

 

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 prosent Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI-PLUSS kunde her