Spis mer fisk!

Slik tilbereder du fisk riktig

Den største feilen mange gjør når de tilbereder fisk er at de behandler fisken for lenge.

Vet du egentlig hvordan du steker laks eller trekker torsk riktig? Her er de aller beste tipsene for å lykkes med fisk til middag.

Mange synes det er vanskelig å lykkes med fisk, og vet ikke helt hvordan man skal gå frem for å tilberede den. Den største feilen mange gjør er at de behandler fisken for lenge.

Følger du KIWIs tips, laget av Lerøy-kokk Fredrik Hald, vil du få et perfekt resultat hver gang du lager fisk til middag.

Steke fisk i stekepanne

Varm opp stekepannen til middels varme. Hell i litt nøytral olje, krydre og stek fisken med skinnsiden ned i ca. to-tre minutter. Har ikke fileten skinn, stek den likevel først på den siden skinnet har vært.

Snu fileten, krydre og stek i to-tre minutter på den andre siden. Laks og ørret er ekstra god med litt rå kjerne, så ikke overstek fisken. Husk at fisken fortsetter å steke når du tar den opp av pannen. Ikke gi den fem minutter ekstra for å være sikker. Da vil du få en fisk som er for mye stekt. Server! 

Pannestekt laks smaker kjempegodt med sitron, friske urter og asparges.
Pannestekt laks smaker kjempegodt med sitron, friske urter og asparges.

Dampe fisk

Kok opp vann med en damprist. Sørg for at vannet er godt under risten. Legg i fisken og krydre med salt og pepper, eller annet ønsket krydder. Sett på lokket og damp fisken i ca. 10 minutter.

Bake fisk i ovn

Sett ovnen på 200 grader. Krydre fisken og legg filetene i en ildfast form og sett formen på en rist midt i ovnen. Bak i ca. 15 minutter. Kjenn lett med en gaffel om fisken flaker seg, da er den ferdig. 

Å bake fisk i ovn er både enkelt, kjempegodt og tidsbesparende.
Å bake fisk i ovn er både enkelt, kjempegodt og tidsbesparende.

Trekke fisk

Fisk skal ikke koke, men trekke. Det er litt forskjell på å trekke torsk og laks, men for begge gjelder det å tilsette 2 ts salt per liter vann. Når vannet har kokt opp tar du kjelen av platen eller skrur ned varmen. Hvis fisken ligger i vann som koker kan fiskestykkene går fra hverandre.

Avhengig av størrelsen på stykkene skal laksefileten trekke i 5-6 minutter, mens torsken trenger 8-10 minutter. Torsken bør saltes i forkant slik at fiskekjøttet blir fastere. Salt fiskestykket godt og la det ligge i 10 minutter før du skyller av med kaldt vann og tørker av med tørkepapir.

PS! Du kan også skjære opp fisken i mindre biter og trekke den i for eksempel suppe eller gryte. Da kan du trekke fra et par minutter på tilberedingen. Bare husk å aldri koke fisken.