Ny undersøkelse:

1 av 5 norske skolebarn spiser ikke frokost

Åtte av ti skolebarn spiser frokost hver morgen, mens hvert femte barn spiser ikke frokost i det hele tatt, viser en ny undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra KIWI for å kartlegge nordmenns frokostvaner.

– Det er bekymringsfullt, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus.

– Eller, det er jo positivt at 80 prosent spiser frokost, men det betyr samtidig at ett av fem skolebarn ikke gjør det. Barn og unge går hele dagen på skolen for å lære, og det er veldig dumt å bli sulten, daff og ukonsentrert etter bare en time på skolebenken.

Sundfør oppfordrer foreldre til å være kreative hvis barnet ikke vil ha mat på morgenen.

– Tankene vandrer ofte til brødskiver når frokost nevnes, og jeg forstår at det kan være et ork å spise brødmat tidlig om morgenen når man er trøtt. Hvis man ikke er sulten, vil jeg anbefale å spise noe enklere, som frukt, yoghurt eller smoothie. Hvis barnet ikke har appetitt for noe som helst om morgenen, lag en ekstra matpakke som kan spises før storefri.

Ernæringsfysiologen understreker viktigheten av frokost ved å henvise til en norsk studie fra 2016 som indikerer at det er tre ganger så stor sannsynlighet for gode skoleprestasjoner hos barn og ungdom som spiser frokost.

Flere frokost-funn

Ifølge Norstat-undersøkelsen mener 86 prosent at frokost er nødvendig for de yngste, og det ble observert at foreldrenes frokostvaner smitter over på barna.

  • Nesten halvparten av foreldrene oppga at de spiser frokost sammen med barna flere ganger i uken, mens bare 17 prosent spiser frokost med barna hver morgen. Det ble funnet en klar sammenheng mellom hvor ofte foreldre spiser frokost og hvor ofte barna deres gjør det.
  • Særlig foreldre til eldre jenter er opptatt av frokosten. 95 prosent i denne gruppen sier dette måltidet er svært viktig.
  • Store familier er flinkest på frokostrutiner. I familier med tre eller flere barn, spiser ni av ti frokost. Syv av ti barn spiser ved spisebordet, mens to av ti spiser foran TV-en.

Motstander av frokost

Men ikke alle er enige i at frokost er nødvendig. Britiske Terence Kealey (66) er professor i klinisk biokjemi, og har de siste årene nærmest gått til krig mot dagens første måltid.

Etter Kealey fikk diabetes type 2, oppdaget han at blodsukkernivået holdt seg mer stabilt når han hoppet over frokosten. Dette fikk ham til å undersøke videre, og i 2016 publiserte han den frokost-kritiske boken «Breakfast is a Dangerous Meal» som ble gjenstand for debatt.

– Mange mener jeg er gal, men om ti år – takket være boken min – vil frokost bli sett på som like farlig og uakseptabelt som sigarettrøyking, sa Kealey til The Times i 2016.

Tine Sundfør mener alle barn og unge bør spise frokost hver morgen.
Tine Sundfør mener alle barn og unge bør spise frokost hver morgen.

Tine Sundfør rister oppgitt på hodet over sigarettsammenligningen.

– Jeg synes det er skikkelig useriøst! Verdens Helseorganisasjon har laget en oversikt over hva som forårsaker flest dødsfall, og tobakk ligger på toppen. Frokost er ikke på lista, og jeg forventer ikke at den vil komme inn der heller, sier hun lattermildt.

I juni gjorde Kealeys meninger om frokost et comeback da Dagbladet publiserte en artikkel (bak betalingsmur) om ham. Sundfør mener nordmenn bør ta Kealeys forskning med en stor klype salt, siden norske frokostvaner ikke er sammenlignbart med land som England og USA.

– Vi spiser verken pannekaker med sirup eller frokostblandinger med absurde sukkermengder. Nordmenn flest velger en godt sammensatt, sunn og næringsrik frokost.

Den ferske Norstat-undersøkelsen bekrefter hva Sundfør sier: Nordmenns frokostvaner er tradisjonelle og stort sett sunne.

Bør voksne spise frokost?

Når det kommer til voksne mennesker, mener Sundfør at hver og én må føle seg frem til hva som er riktig.

– Noen fungerer utmerket uten frokost. Andre mennesker får hodepine og blir småkvalme, og da er det ikke noe poeng i å pine seg selv. Å hoppe over frokosten er ingen slankekur, siden det er det totale kaloriinntaket i løpet av en dag som gir utslag på vekt, sier ernæringsfysiologen og legger til:

– Men hvis frokosten konsekvent består av noe usunt, for eksempel loffskive med sjokoladepålegg, er det nok bedre ikke å spise frokost i det hele tatt.

Norstat-undersøkelsen viser at syv av ti voksne spiser frokost. Menn sverger til brød (74 prosent), mens kvinner er flinkere til å variere mellom brød, knekkebrød, smoothie, yoghurt og grøt.

Det er flere frokostblandinger du kan spise med god samvittighet. Trykk på lenken for å se hvilke.
Det er flere frokostblandinger du kan spise med god samvittighet. Trykk på lenken for å se hvilke.

Hva skal vi tro?

Frokostdebatten er ett av mange eksempler hvor noe er sunt den ene dag, for så å bli «farlig» neste dag. Sterke røster taler mot hverandre, og det er lett å bli usikker på hva man bør gjøre.

Så hva og hvem skal man stole på i slike debatter?

– Man kommer fortsatt veldig langt med sunt bondevett, sier Tine Sundfør kort og godt, og hevder at media har en tendens til å skape usikkerhet blant folket:

– Mye av det som blir skrevet om kosthold er med på å skape frykt og forvirring. Hvis en forsker sier at «frokost er sunt», får ikke det noe oppmerksomhet. Men hvis det kommer en som mener det motsatte, blir det store oppslag.