;
  • TV

Flaggheising, barnetog og potetløp. 17. mai er både hyggelig og hektisk. Da kan det være lurt å starte med en god frokost!

En deilig frokost med venner og familie er en hyggelig start på dagen. Dessuten legger det et godt grunnlag før du skal kose deg videre med både is, pølser og kaker.

- For mange er 17. mai frokosten en fin tradisjon, og mye av den gode maten som hører med til en klassisk 17. mai frokost er jo faktisk både god og sunn, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Eggerøre, røkelaks, reker, godt kjøttpålegg og en frisk salat er kanskje noe av det vi har på frokostbordet akkurat denne dagen.

- Dette er mat med mye protein og lite fett som gir stabilt blodsukker og jevnt energinivå, forteller Tine.

17. mai på svensk vis?

Tina Nordström vil at du skal spise grønt på 17. mai i år!
Tina Nordström vil at du skal spise grønt på 17. mai i år!
Selv om vi på 17. mai feirer Norges Grunnlov og påfølgende selvstendighet, er det ingen sure miner å spore hos vår svenske kokk Tina Nordström. Tvert imot - hun har flere gode tips til hvordan du kan gjøre 17. mai-frokosten eller lunsjen til en «højdare».

- Smørgåstårta spiser vi masse av i Sverige! Denne her er ildgrønn og kjempegod, lover den svenske kokken.

Til dessert velger hun å følge opp det grønne temaet, og synes du skal hoppe i det og servere en ostekake som ikke er lik noe annet du har servert til dessert tidligere:

- Ostekake med erter og avokado! Jeg lover dere, det er kjempegodt. Gratulerer med dagen!

Velg grovt

Mange velger fine rundstykker eller baguetter når de skal ha en ekstra god frokost. Men hvorfor ikke bake et deilig grovbrød? Dette kan gjerne gjøres på forhånd. Men husk å ta opp brødet fra frysen kvelden i forveien og lunk det litt i ovnen før servering.

- Hjemmelaget grovbrød er utrolig godt, og litt ekstra fiber gjør godt for magen, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Et grovt knekkebrød med frø og nøtter, er også et smakfullt og mettende alternativ på frokostbordet.

- Server gjerne med et par gode oster, valnøtter og litt Akasie-honning, foreslår Tine.

En søt avslutning

Dessert er noe vi som regel spiser etter en middag. Men en god 17. maifrokost fortjener en skikkelig avslutning, og Tine har forslag til hva det kan være.

- Denne desserten er jo nesten selvskreven, og bør inneholde store, røde jordbær!

Lag en fruktsalat av frisk ananas skåret i biter, en håndfull frisk sitronmelisse og jordbær. Den syrlige og søte ananasen frisker opp smaken på jordbærene, og sammen med sitronmelisse får fruktsalaten en nydelig farge. Sammen med mager vaniljekrem blir dette en frisk, søt og kjempegod avslutning på en hyggelig frokost.