Sunnhet til folket

Disse frokostblandingene er best i test

Frokostblanding kan være både et sunt og næringsrikt måltid. Det gjelder bare å velge riktig.

Utvalget av frokostblandinger er enormt, og spenner seg fra nøkkelhullmerkede produkter med lite sukker og mye fiber, til alternativer som er mer som dessert å regne.

Det er kan være lett å gå seg vill i jungelen av produkter, når flere frokostblandinger ser langt sunnere ut på bildet enn de egentlig er. Det er derfor viktig å vite hva du skal se etter, og der kan nøkkelhullsmerket hjelpe deg.

Matkontrollen på TV2 gjennomførte nylig en test av frokostblandinger, der alle de tre vinnerne er å finne i KIWIs 660 butikker.

Vinnerne i butikkhyllene på KIWI

Bare bra Supergranola, Axa 4korn og Eldorado fullkornshjerter anses alle av Matkontrollens ekspert som gode, sunne alternativer på frokostbordet.

– De har lite sukker i seg. Supergranolaen har klart å watte opp fiberet til 22 gram per 100 gram. Det er veldig mye, i alle fall når vi vet at den generelle anbefalingen er å få i seg 25 til 30 gram om dagen, sier klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg til TV2.

Sunn start på dagen

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er en fiberrik frokostblanding med lite sukker en god start på dagen.

– Det forutsetter bare at du velger riktig type. Kombiner den med mager/syrnet melk eller yoghurt naturell, litt frukt eller bær og noen usaltede nøtter, så får du et enda sunnere måltid, foreslår hun

Hun legger til at nøkkelhullmerket er en grei pekepinn hvis du er usikker.

– Når du velger matvarer som er nøkkelhullmerket, vet du at innholdet av fiber er høyere og innholdet av mettet fett, sukker og salt er lavere enn tilsvarende produkter uten nøkkelhullsmerket, sier Sundfør.