Her bytter de ut sukker med fullkorn

Disse frokostblandingene kan du spise med god samvittighet

Blant det etter hvert enorme utvalget av forskjellige frokostblandinger, finner du flere produkter som gir deg en god og sunn start på dagen.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det har skjedd en god del på frokost-fronten de siste 10 årene. Fokuset på sukkerreduksjon i det norske kostholdet har i stor grad også gjort seg synlig på frokostbordet.

– En frokost med høyt innhold av sukker og siktet hvetemel eller ingen god start på dagen. Velger du i stedet en frokost med høyt innhold av fiber, bidrar det til å holde blodsukkeret og energinivået ditt stabilt frem til lunsj, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Mindre sukker, mer fullkorn

Mange frokostprodusenter har tatt grep for å redusere mengden av både salt og sukker i egne produkter, blant dem Nestlé.

Nøkkelhullsmerkede Havre Cheerios er blant de mest solgte frokostblandingene i KIWI. Sammen med Fitness, som også er merket med Nøkkelhullet, har frokostblandingene fått høy score i ernæringstester fra ekspertene i Bramat.no.

- Nestlé jobber hele tiden med å redusere innholdet av salt, sukker og mettet fett i våre produkter. Samtidig øker vi mengden fullkorn, forteller Per Frank, nordisk ernæringssjef i Nestlé.

Siden 2008 har Nestlé

De siste ni årene er sukkerinnholdet i Havre Cheerios redusert med hele 55 prosent, men fullkornsinnholdet er økt med 14 prosent. I Fitness er det i dag 22 prosent mindre sukker enn i 2008, 28 prosent mindre salt og 25 prosent mindre fett. Fullkornsinnholdet er økt med 6,5 prosent.

En fiberrik frokostblanding med lite sukker er en god start på dagen.
En fiberrik frokostblanding med lite sukker er en god start på dagen.

Få en god start på dagen

- En fiberrik frokostblanding med lite sukker er en god start på dagen, bekrefter Tine Sundfør.

Hun forklarer videre at kombinasjonen av en fiberrik frokostblanding, mager/syrnet melk eller yoghurt naturell, litt frukt eller bær og noen usaltede nøtter, er helt optimal. Da får du nemlig alle de fire B-ene som alle hovedmåltidene våre bør inneholde:

  • Bensin fra de langsomme karbohydratene i fullkorn.
  • Byggesteiner for muskler og vev fra de fullverdige proteinene i melkeprodukter.
  • Beskyttelse fra frukt eller bær med antioksidanter som beskytter cellene våre og vitaminer og mineraler som styrker kroppen.
  • Balanse fra sunne fettsyrer i nøttene som balanserer blodsukkeret og er bra for hjertet.

Derfor er fullkorn bra for oss

  • Fullkorn er bra for kroppen. Det gir oss langsomme karbohydrater som sørger for stabil energi til cellene våre.
  • I fullkornsprodukter bruker man hele kornet, ikke bare kjernen av kornet slik man gjør i produkter med siktet hvetemel. Fullkorn inneholder derfor mye fiber, B-vitaminer og mineraler, blant annet jern som mange kvinner og barn i Norge har for lavt inntak av.
  • Fiber er viktig for fordøyelsen, B-vitaminer er viktig omsetningen av næringsstoffer i kroppen og jern inngår i røde blodceller som er viktig for oksygentransporten.  
  • Helsedirektoratet anbefaler å spise 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig. Det gjør vi ikke per i dag.
  • Ved å bytte til fullkornsprodukter som grovt brød, fullkornspasta og -ris reduserer man risikoen for å dø tidlig med 18 prosent, ifølge internasjonal forskning.
  • Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør