Hvor mye sukker inneholder egentlig barnas frokost?

En god frokost spiller en vesentlig rolle for hvordan barna presterer på skolen og resten av dagen. Se hvilke matvarer de bør få i seg her.

For at vi skal fungere optimalt, er det viktig at vi får i oss de nødvendige næringsstoffene som kroppen vår trenger gjennom maten vi spiser. Det barna spiser til frokost spiller derfor en vesentlig rolle med tanke på skoledagen, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

– ­Det er ikke bare om du spiser frokost, men også hva du spiser til frokost som har noe å si for både prestasjon, vekt og helse. Forskning viser at de som får i seg en fiberrik frokost holder seg mettere og spiser mindre til neste måltid. Undersøkelser viser dessuten at en fiberrik frokost kan ha en positiv innvirkning på blodsukkeret resten av dagen. Spiser du fiber til frokost, vil blodsukkeret holde seg jevnere enn hvis du ikke gjør det, forklarer Sundfør.

Mye tilsatt sukker

I 2015 ble det gjennomført en landsomfattende kostholdsundersøkelse om barns matvaner. 

Klinisk ernæringsfysiolog, Tine sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog, Tine sundfør

Selv om rapporten viste at de fleste barns matvaner var i tråd med det helsemyndighetene anbefaler, avdekket undesøkelsen også at det fremdeles er mange som velger mat og drikke som inneholder mye tilsatt sukker.

Den definitivt største kilden til sukker i norske barn sitt kosthold er brus og godteri, men også bevisste valg ved innkjøp av familienes frokostprodukter er av betydning. Frokostblandinger, yoghurt og brødmat er de vanligste matvarene norske barn og ungdommer spiser til frokost, og førstnevnte står alene for omtrent 10 prosent av deres daglige sukkerinntak.

Yoghurt er rik på protein, kalsium, jod, B12 og sunne melkesyrebakterier. Det å spise yoghurt daglig er ifølge Sundfør gunstig for helsa, men det er stor variasjon i sukkerinnholdet. 

– Du kan gjerne spise et par små beger med yoghurt hver dag, men du bør fortrinnsvis velge yoghurt naturell eller yoghurt med lite tilsatt sukker, utdyper Sundfør.

Mange spiser også frokostblanding med yoghurt eller melk. Dette kan være en større kilde til sukker enn mange er klar over, ettersom flere frokostblandinger inneholder like mye sukker som søte kjeks. Er det tillegg lite fiber, blir du både sulten og ukonsentrert før lunsj. 

Velg riktig frokostblanding 

Nestlé Cheerios Havre er en nøkkelhullsmerket frokostblanding med hele 93 prosent fullkorn.
Nestlé Cheerios Havre er en nøkkelhullsmerket frokostblanding med hele 93 prosent fullkorn.

Bland frokostblandinger som kommer godt ut i ernæringstester, finner vi blant annet Nestlé Fitness og Nestlé Cheerios Havre. Sistnevnte er en favoritt blant mange barn og unge, og inneholder hele 93 prosent fullkorn og 8 gram fiber per 100 gram frokostblanding.

– For Nestlé er det viktig å gjøre det enkelt og godt å velge sunne produkter med lite salt, sukker og fett og mye fullkorn. Både Cheerios Havre og Fitness er nøkkelhullmerket, forteller Per Frank, som er helse- og ernæringsansvarlig i Nestlé Norge.

Også granola og müsliblandinger er populære på frokostbordet. Det finnes flere varianter i butikken som ikke er tilsatt sukker, og derfor er sunne og gode valg. Uansett om dere foretrekker frokostblanding, müsli eller granola, er det beste tipset å se etter Nøkkelhullet på pakken.

Dette er en fiber- og proteinrik hverdagsfrokost

Det er gjort flere studier som tyder på at skolebarn som spiser frokost som inneholder rikelig med langsomme karbohydrater, holder bedre på konsentrasjonen og evnen til å huske utover formiddagen, sammenliknet med de som hopper over frokosten eller bare drikker juice eller nektar om morgenen. Eksempler på dette er grovt brød, grove kornblandinger eller andre grove kornprodukter, frukt og grønnsaker.

– Det er helt i orden å spise frokostblanding, men velg da en med mye fiber og fullkorn og lite sukker, gjerne nøkkelhullsmerket. Spis den sammen med mager melk eller yoghurt med lite sukker, foreslår klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Dette «frokosttrikset» bør du kunne

Lag en fristende og deilig frokost med yoghurt, cheerios og honning
Lag en fristende og deilig frokost med yoghurt, cheerios og honning

Hvordan kan vi vite om vi har tatt det beste frokostvalget for oss selv eller barna? Ett av Tine Sundførs beste «triks», er å forsikre seg om at måltidet inneholder alle de fire B-ene:

  1. Bensin fra langsomme karbohydrater (som du for eksempel finner i fullkorn)
  2. Byggesteiner for muskler og vev fra fullverdige proteiner (f.eks fra melkeprodukter)
  3. Beskyttelse fra frukt eller bær med antioksidanter som beskytter cellene våre, og vitaminer og mineraler som styrker kroppen.
  4. Balanse fra sunne fettsyrer som balanserer blodsukkeret og er bra for hjertet (f.eks fra nøtter)

– Dette er noe som alle hovedmåltidene våre bør inneholde. Det vil si at kombinasjonen av en fiberrik frokostblanding, mager/syrnet melk eller yoghurt naturell, litt frukt eller bær og noen usaltede nøtter er helt optimal, avslutter hun.