Norske epler i sesong

Ikke alle epler passer til matlaging

Foto: Plainpicture/NTB Scanpix

Visste du at når det kommer til å bruke epler i matretter og desserter, er det ikke vilkårlig hvilken eplesort du bør velge?

I gjennomsnitt spiser vi nesten 11 kg epler hver i løpet av et år. Det er ikke uten grunn at denne saftige fristelsen er en av nordmenns favoritter.

Epler kommer som kjent i mange varianter, noen vil ha de syrlige, mens de fleste foretrekker nok eplene søte. Men hvilke sorter passer best til matlaging og desserter?

Mmm, epler og kokos gir klassikeren Toscakake en ny vri.
Mmm, epler og kokos gir klassikeren Toscakake en ny vri.
Velg riktige epler

 – Syrlige, smaksrike epler passer i bakverk og i desserter fordi de mister den skarpe syrligheten under steking, men bevarer den friske og gode eplesmaken, forklarer konditor Elin Vatnar Nilsen, som også står bak bloggen krem.no.

Hun legger til at det også er en fordel å bruke faste epler.

– Grunnen er at de ikke koker så lett i stykker, det betyr at de beholder fasongen i kaker og desserter, selv etter varmebehandling. De norske vintereplene er mine favoritter!

Fortsatt finner du norske epler i butikk hos KIWI, mest av sortene Summerred (høstepler), Aroma og rød Aroma (vinterepler). Husk at KIWI PLUSS-kunder alltid får 15 % bonus på de allerede lave prisene!

På BAMAs nettsider kan du lese om egenskapene til de forskjellige eplesortene.

Epledessertene du kan spise til hverdags

17. oktober har blitt markert som Den norske epledagen hvert år siden 1990. Men egentlig kunne hver dag vært en epledag – den saftige frukten er blant annet en god kilde til kostfiber, som er viktig for å holde fordøyelsen i gang og som bidrar til å styrke immunforsvaret.

Vi har derfor funnet frem til oppskrifter på tre enkle epledesserter du kan spise til hverdags (men ikke hver dag, da):

Elin Vatnar Nilsen epledessert lager du på én, to, tre! Foto: Inger-Marit Knap Sæby
Elin Vatnar Nilsen epledessert lager du på én, to, tre! Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Elin Vatnar Nilsens «Epledessert på 1-2-3» (2 pers)

 • 4 syrlige epler
 • 2-3 ss vann
 • sukker

Skrell eplene og del dem opp i tykke båter legg dem i en skål. Dryss på litt sukker og tilsett 2-3 ss vann. Legg en asjett oppå bollen som lokk, og sett i mikrobølgeovn på full effekt i 1-3 minutter. Eplene skal så vidt være møre. Kan serveres med is og varm sjokoladesaus, eller vaniljekesam og hakkede nøtter for en litt sunnere versjon.

Gjør de tilslørte bondepikene litt sunnere ved å bytte ut kremen med yoghurt naturell.
Gjør de tilslørte bondepikene litt sunnere ved å bytte ut kremen med yoghurt naturell.

Bakepikens «Hverdagslige bondepiker» (4 pers)

 • 2 dl Yoghurt naturell
 • 5 Havrekjeks (f.eks Kornmo)
 • 1 dl Havregryn
 • 2 ss Brunt sukker
 • 1 ss Smør
 • 2 dl eplemos (hjemmelaget eller kjøpt)
 • 1 eple i terninger

Lag havrekrønsj ved å knuse kjeks i passe store biter, bland med havregryn, brunt sukker og smør i en stekepanne. Bland alt sammen med en stekespade helt til det har fått en gyllen farge. Spre «krønsjen» ut på en tallerken og la det avkjøles.

Skrell et eple og fjern kjernehuset, del opp i terninger på ca 1x1 cm. La det ligge i vann med sitrondråper for å unngå at de blir brune hvis du ikke skal legge opp desserten med én gang.

Finn frem 4 skåler eller glass og fordel alt lagvis: havrekrønsj, epler, eplemos og yoghurt. Gjenta til ønsket mengde, topp med krønsj og noen eplebiter. En litt sunnere versjon av tilslørte bondepiker!  

En smuldrepai er en superenkel måte å lage eplekake på. Foto: Inger-Marit Knap Sæby
En smuldrepai er en superenkel måte å lage eplekake på. Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Tine Sundførs «Smulderepai med epler» (4 pers)

 • 100 g havregryn
 • 1 dl hakkede nøtter (hasselnøtter, mandler eller valnøtter)
 • 50 g myk margarin eller smør
 • 1 ss honning ( kan sløyfes)
 • 4-5 epler
 • kanel

Bland (smuldre med fingrene) havregryn, myk margarin/smør og honning. Rens, skrell og del eplene i biter og dryss over kanel og et lite sukkerdryss. Fordel smuldredeigen over.

Stek på midterste rille i stekeovn på 200 grader i ca 30 min, til overflaten er gyllen og sprø. Senk temperaturen og sett på nederste rille hvis overflaten blir mørk. Server med kesam med vanilje, gjerne mager Kesam vanilje.