Høytid for norske rotgrønnsaker - Disse er i sesong akkurat nå

Grønnsaker smaker godt hele året, men det er noe helt spesielt når vi kan kjøpe med oss kortreiste, norske grønnsaker fra vår lokale KIWI-butikk.

Publisert: 01.09.2020 12.05 Sist oppdatert: 01.09.2020 12.05

Sensommeren og høsten er høytid for norske grønnsaker. Klimaet i Norge er svært gunstig for grønnsakene som gror her. Den langsomme modningen gir ekstra smak og god næring til råvarene. Akkurat nå, fra august til oktober, er de norske grønnsakene på sitt aller beste.

Alle KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 % trumfbonus på fersk fisk, frukt og grønt - på Trippel-Trumf-torsdager øker det til 17 %. Registrer deg enkelt og gratis her.

Det perfekte tilbehøret

Ovnsbakte rotgrønnsaker er utrolig enkelt og passer kjempegodt til alle typer kjøtt, fisk eller kylling. Norske rotgrønnsaker kommer i ulike smaker, størrelser og former, og setter garantert farge på maten.

– Kjøp den miksen du liker best og bak dem i ovnen. Det tar litt tid, men smaker nydelig og gjør seg selv. Jo mindre biter du kutter grønnsakene opp i, desto fortere stekes de møre, sier Mona Vestengen i BAMA.

Bruksmulighetene er utallige, for rotgrønnsakene har et spekter av ulike smaker. Bakte rotgrønnsaker er også et sødmefylt innslag i maten. Rotgrønnsaker er også godt som snacks.  La deg inspirere av disse enkle oppskriftene.

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Kutt opp en regnbue av rotgrønnsaker, legg dem i en ildfast form og bak i ovnen for nydelig tilbehør til maten. Server dem som de er eller bland dem i ulike salater som et fargerikt og søtlig innslag.

Dette trenger du

 • 1 stk gulrot
 • 1 g pastinakk
 • 250 g kålrot
 • 375 g beter
 • 125 g sellerirot
 • 1 stk persillerot
 • 2 ss vanlig olivenolje
 • 3 ss timian eller rosmarin
 • Flaksalt
 • Pepper

Slik gjør du det

 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell eller skrubb grønnsakene og kutt dem i passe grove biter. Ulike former på bitene gir en mer interessant presentasjon, men det er ikke nødvendig.
 2. Hell over olivenolje og vend det godt sammen. Strø over en god klype flaksalt og nykvernet pepper, og legg i noen hele urtestilker. Bak i ovnen til grønnsakene er myke og så vidt karamelliserte i kantene, ca. 1 time.

Bakt sellerirot, pastinakk og persillerot

De smaker fantastisk i salater eller bare som snacks. Nyt høstens rotgrønnsaker bakt enkelt i ovnen med kun olivenolje, salt og pepper!

Dette trenger du

 • 4 stk persillerot
 • 4 stk pastinakk
 • 1 stk sellerirot, Liten
 • Flaksalt
 • Pepper

Slik gjør du det

 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell rotgrønnsakene. Kutt opp selleriroten i grove terninger og del eventuelt pastinakken og persillerøttene på langs dersom de er store.
 2. Legg dem utover en stekeplate, hell over olivenolje, flaksalt og nykvernet pepper, vend dem i oljen og bak i 40–50 minutter til de er gylne i fargen og har fått en liten stekeskorpe.
 3. Vend dem underveis for å unngå at de blir brent. Server rotgrønnsakene varme med ekstra flaksalt strødd på.

Gulrotchips

Lag hjemmelagde gulrotchips for en næringsrik og annerledes snacks.

Dette trenger du

 • 6 stk gulrøtter, skåret i tynne skiver
 • 1 ss vanlig olivenolje
 • 1 tsk salt

Slik gjør du det

 1. Forvarm ovnen til 190 grader.
 2. Legg gulrotskivene på et stekebrett, hell over olivenolje og vend dem for å fordele oljen jevnt.
 3. Strø over salt, spre gulrøttene over hele brettet og stek i 20–30 minutter til de har blitt helt sprø.

Stor helsegevinst

– Felles for rotgrønnsakene er at de inneholder masse fiber og antioksidanter og et spekter av ulike vitaminer og mineraler, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, og fortsetter:

– De ulike rotgrønnsakene er rike på hver sine næringsstoffer, så det beste for helsa er å variere mellom de ulike slagene.

Her er noen av de mest populære rotgrønnsakene:

Gulrot

Gulrøtter er en ypperlig A-vitaminkilde, og med to store gulrøtter om dagen dekker du dagsbehovet for dette vitaminet. A-vitaminet i gulroten er ikke ferdigdannet, men i form av betakaroten, som kroppen omdanner til aktivt A-vitamin. A-vitamin er viktig for synet og immunforsvaret.

Kålrot

Kålroten er rik på vitamin C og en god kilde til folat. Innholdet av C-vitamin gjorde at kålroten tidligere ble kalt Nordens appelsin. Vitamin C er viktig for immunforsvaret og for å fornye kroppens bindevev.

Sellerirot

Selleriroten er en svært kalorifattig grønnsak, men den er en skikkelig kostfiberbombe. Grønnsaken er rik på C-vitamin og B-vitaminet folat. Folat er viktig for dannelsen av friske, røde blodceller og normalt DNA.

Rødbeten

Rødbeter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat. Som de fleste andre grønnsaker inneholder rødbeten også en del kalium, som blant annet er viktig for regulering av væskebalansen i kroppen. Den flotte fargen skyldes en kombinasjon av lillafarge fra betacyanin og gulfarge fra betaxantin som gjør rødbeten til en strålende antioksidantkilde.

KIWIs norske grønnsaker leveres under merket Gartner. Gartnermerket er garantien for at du får norske kvalitetsprodukter. På hver enkelt pakke kan du også se hvilken gård eller region grønnsaken kommer fra. Lurer du på hvilke grønnsaker som er i sesong? Sjekk ut denne sesongkalenderen fra Gartner.

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 prosent Trumf-bonus på all ferskpakket fisk og all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI PLUSS-kunde her