Ikke oppbevar disse fruktene sammen

Er du en av mange som gjør denne tabben?

 Frukt og grønt er stort sett ferskvare, og bør helst spises opp i løpet av kort tid. Likevel finnes det mange tips og triks som gjør at du kan få glede av næringsbombene litt lenger.

Ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky, forteller at mange irriterer seg over at frukt og grønt fort overmoden og dårlig.

-  I butikk hender det at potetene får for mye lys, de ligger fremme i store hauger istedenfor å være på et mørkt lager. Hjemme oppbevarer man kanskje banan sammen med epler, og ergrer seg over at bananene blir brune så fort.

 Men dette er helt naturlig, forklarer Arsky.

 -  Epler skal ikke oppbevares sammen med bananer. Eplene slipper ut en naturlig modningsgass, etylen, og den får bananen til å bli brun alt for fort, sier hun. 

Ikke kjøp mer enn det du skal spise

Mange kjøper mye frukt og grønt, i håp om at det skal gjøre at man spiser mer. Ikke minst ser det fint ut på benken!

Dette bør vi unngå, sier ernæringsfysiologen.

-  En stor kilde til feil oppbevaring, er mangel på kunnskap. Det er viktig å huske at frukt og grønt er ferskvare, så kjøp det du skal spise, ikke kjøp mer enn det. Og alle produkter er unike og krever ulik oppbevaring.

Og det er spesielt noen typer som er ekstra sensitive for romtemperatur og hverdagslys.

-  Nylig overhørte jeg noen som lurte på hva som var galt med moderne blåbær, spesielt de som lå i små beger. «For etter bare noen dagers oppbevaring på kjøkkenbenken, mugnet de!». Bær er eksepsjonelt skjøre og må alltid oppbevares kjølig! Jeg vil si han var heldig som fikk dem til å vare så lenge i romtemperatur, sier hun. 

Oversikt over oppbevaring

  • Bananer: I papirpose på benken. Bananer i kjøleskap vil sprekke og bli helt grå i kjøttet, på grunn av kuldeskade. Bananer tåler ikke under 11 grader. 
  • Epler: I kjøleskap eller på fruktfat, men IKKE sammen med bananer. 
  • Tomat: Trives best på kjøkkenbenken, da smaker de best, du unngår glassaktig kjøtt. Agurk og løk trives også best på kjøkkenbenken.
  • Druer: I kjøleskap. Tempereres før servering.
  • Bær: I kjøleskap. Tempereres før servering.
  • Rotgrønnsaker:  Trives best når de har det mørkt og kjølig. Grønnsaksskuffen i kjøleskapet er ideelt.
  • Gulrøttene er fortsatt «i live» etter innhøsting, og de ligger lagret kjølig men luftig før de pakkes. Posen er spesielt utviklet for å ta godt vare på gulrøttene fra butikk frem til forbruker. Husk bare å åpne posen når du kommer hjem, slik at det ikke blir kondens.
  • Paprikaen: Tåler et opphold på kjøkkenbenken, men liker godt å være i kjøleskapet også.
  • Avokado: De som ikke er helt modne  enda, trives best på kjøkkenbenken. For å få fart på modningen kan du legge den i en tett pose sammen med et eple eller en tomat, det fremskynder modningen. Om avokadoen er passe moden og du vil at den ikke skal bli overmoden, kan den ligge i kjøleskapet.
  • Sitrus: Trives best i kjøleskap.