Menn spiser mindre frukt og grønt enn kvinner

Mann som holder brokkoli.

Er du mann og spiser lite grønnsaker? Da er du ikke alene, viser en norsk undersøkelse.

Av Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog

En norsk undersøkelse fra 2021 viser at menn i gjennomsnitt bare spiser 2,8 porsjoner frukt og grønnsaker daglig, mens anbefalingen fra Helsedirektoratet er minimum 5 porsjoner per dag. Det er kun 14,4 % av landets menn som får i seg «5 om dagen», som er minimumsanbefalingen fra Helsedirektoratet! Sammenlignet med kvinner kommer menn dårlig ut. Kvinner spiser 3,5 daglige enheter, og omtrent dobbelt så mange kvinner, 28,2 %, spiser anbefalt minimums mengde som er 5 porsjoner hver dag.

Det er godt dokumentert at et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan minske risikoen for hjerte- og karsykdommer, overvekt og fedme, og flere former for kreft. Nyere studier viser at et kosthold mye frukt og grønt, usaltede nøtter, kjerner og frø, sunne planteoljer, belgfrukter og fullkornsprodukter også har stor betydning for hjernens funksjon og den mentale helsen.

Flere vitenskapelige studier tyder på at det er en tydelig sammenheng mellom kosthold, hjernekapasitet, psykisk helse, humør og risikoen for demens, og et balansert kosthold som inneholder mye frukt og grønt har stor effekt.

Great balls of fire.jpg

Great balls of fire

Tomater er veldig bra, og spesielt for menn. Hvorfor? Ifølge forskning har menn som spiser to porsjoner tomatsaus i uken langt mindre risiko for å utvikle prostatakreft!

Tomater inneholder en antioksidant som heter lykopen, som bidrar til å redusere ulike former for kreft. Mest lykopen frigjøres når tomaten kokes, slik at de gunstige stoffene lettere kan tas opp av kroppen. Vi vet at lykopen løses opp i fett, så ha litt god olivenolje i tomatsausen eller -suppen, da bidrar du til å øke opptaket. Så hva liker du best? Pasta med tomatsaus, pizza, ratatouille eller spanske kjøttboller i tomatsaus? Uansett lønner det seg å kjøre på med tomat i maten.

"Menn er grønnskollingene"

Mye frukt og grønnsaker er bra for både kroppen og toppen for alle sammen, og nå vil vi sette ekstra fokus på mannen fordi han trenger det og fortjener det!