Oddbjørn (37) kan huske 832 kort lagt i tilfeldig rekkefølge

– For meg er det ingen tvil om at sunt kosthold og konsentrasjon går hånd i hånd, sier Oddbjørn By, trippel norgesmester i hukommelse.

Oddbjørn By har bedre hukommelse enn folk flest. 37-åringen fra Førde har vunnet norgesmesterskapet i hukommelse tre ganger, han kom til finalen i TV 2-serien «Norske Talenter» tidligere i år, og i 2006 satte han verdensrekord da han i løpet av ett minutt memorerte og gjenga en tallrekke på 72 siffer helt korrekt.

For å sette det siste i perspektiv: Det er som å huske ni telefonnummer – eller tallrekka på mer enn fire bankkort – på ett minutt.

Studiefrustrasjon ble yrkesretning

Oddbjørns ekstreme hukommelse er et resultat av teknikker han begynte å utforske og lære da han studerte historie som 23-åring. I ren frustrasjon over den klassiske og tungrodde «pugg og repeter»-regla, søkte han på internett i håp om å finne en bedre metode.

Da oppdaget han teknikker som skulle forandre livet hans.

– Jeg hadde en gjennomsnittlig god hukommelse inntil jeg var 23, men da jeg begynte med hukommelsesteknikkene ble jeg plutselig veldig god til å huske ting, sier han.

I dag jobber Oddbjørn som foredragsholder og forfatter innen hukommelse. Han har skrevet ni bøker og har holdt mer enn 500 foredrag.

Han ver i disse dager å se i en av KIWIs smart mat-reklamefilmer med tekst som sier: «Han kan huske 832 kort lagt i tilfeldig rekkefølge». Hvis du synes påstanden høres for god ut til å være sann: Oddbjørn deltok i «Norske Talenter» i 2018, hvor han ga kjendisdommerne hakeslepp og ble belønnet med den gjeve gullknappen.

– Sunt kosthold og konsentrasjon går hånd i hånd

Oddbjørn er opptatt av å spise sunt. Han understreker at han ikke er noen ernærings- eller kostholdsekspert, men er uansett overbevist om at et sunt kosthold er essensielt for å holde konsentrasjonen skjerpet.

– God hukommelse henger i stor grad sammen med konsentrasjon, og det er lettere for meg å konsentrere meg når jeg har spist riktig og har stabilt blodsukker. For meg er det i alle fall ingen tvil om at sunt kosthold og konsentrasjon går hånd i hånd, sier den triple norgesmesteren.

Hvordan fungerer det?

Det finnes faktisk mennesker med såkalt «uendelig hukommelse» («endless memory») som kan huske absolutt alt som har skjedd i livene deres ned til minste detalj. Slik er det ikke for Oddbjørn. Han må bevisst aktivere hukommelsesteknikkene for å huske, og beskriver det som en slags mental av- og på-bryter.

Oddbjørn By har vunnet norgesmesterskap i hukommelse tre ganger, og er overbevist om at sunt kosthold påvirker konsentrasjonen.
Oddbjørn By har vunnet norgesmesterskap i hukommelse tre ganger, og er overbevist om at sunt kosthold påvirker konsentrasjonen.

Teknikkene har gjort at han – ironisk nok – ikke husker sist gang han måtte skrive en huskelapp til seg selv.

Det er dog visse begrensninger. For noen år siden forsøkte han å lære kinesisk ved å bruke hukommelsesteknikkene, men dét ble i overkant utfordrende. Han innrømmer også at han kan gå i surr når det kommer altfor mye informasjon på én gang.

– Når jeg for eksempel er i et stort bursdagsselskap og blir introdusert for mange mennesker på kort tid, kan det være vanskelig å huske alle navn.

Hvis du vil vite mer om Oddbjørn og hukommelsesteknikkene, har han en egen hjemmeside med mer informasjon. Han har også en egen YouTube-kanal hvor han deler teknikker og tips.