Den lille julepoteten
Det finnes mange forskjellige potetsorter og de har alle egenskaper som gjør dem egnet til ulike retter. En av de mest gjenkjennelige potetene er nok kanskje den avlange, lille bøyde mandelpoteten vi ofte velger til festmiddagene i julen.
Kjøttet i denne delikatessepoteten er gult og har en karakteristisk smak, og mandelpotet er fast tilbehør til rakfisk, lutefisk, torsk, ribbe og pinnekjøtt. Ved tilberedning er det greit å være klar over at mandelpotetene ikke kan behandles som andre poteter (dette gjelder egentlig ikke kun mandel, men alle melne potetsorter), og at feil tilberedning kan føre til oppsmuldrede poteter til julemiddagen.
For å unngå dette, legger du potetene med skallet på i kokende vann. Skur ned platen og la dem koke forsiktig eller trekke i 15-20 minutter. Trekk så kjelen til side og la potetene stå noen minutter før du slår ut vannet. Sjekk med en spiss kniv om potetene er møre. Sett kjelen tilbake på platen uten lokk og la de siste restene av vann fordampe.
Vil du spare tid, eller være helt på den sikre siden, kan du også kjøpe ferdig kokte og skrelte mandelpoteter. Disse varmes opp på 10 minutter, og er klare for servering.