Norske råvarer i sesong

Tre enkle retter med sesongens rotgrønnsaker

Nå er de norske rotgrønnsakene i sesong og vi har tre knallgode oppskrifter som du tilbereder i en fei. Gled deg!

I alle KIWI-butikker finner du nå sesongens rotgrønnsaker fra Gartner, dyrket frem av norske bønder fra en region nær deg.

For Gartner-kokk Jan Robin Ektvedt er noe av sjarmen med å lage mat at det hele tiden dukker opp nye råvarer i sesong. Akkurat nå er det nettopp rotgrønnsaker han aller helst svinger kokkekniven sin over.

Gartner-kokk Jan Robin Ektvedt tipser om tre superenkle og gode høstoppskrifter med norske rotgrønnsaker.
Gartner-kokk Jan Robin Ektvedt tipser om tre superenkle og gode høstoppskrifter med norske rotgrønnsaker.

Her deler han tre tips til superenkle og kjempegode retter med sesongens rotgrønnsaker:

Beter: Ovnsbakt med høstens høydepunkter

Det er lite som gir mer høstfølelse enn når norske beter fra Gartner dukker opp i butikkene sammen med øvrige rotgrønnsaker.
Det er lite som gir mer høstfølelse enn når norske beter fra Gartner dukker opp i butikkene sammen med øvrige rotgrønnsaker.

Rødbeten er et fint bekjentskap på tallerkenen. Gjerne i en frisk salat eller sammen med en regnbue av andre rotgrønnsaker du kan kutte opp og bake i ovnen for et nydelig tilbehør til maten.

Dette trenger du:

 • 1 stk gulrot
 • 1 stk pastinakk
 • 250 g kålrot
 • 375 g beter (enten røde, eller en miks av forskjellige)
 • 125 g sellerirot
 • 1 stk persillerot
 • 2 ss vanlig olivenolje
 • 3 ss timian eller rosmarin
 • Flaksalt og pepper etter smak

Slik gjør du det:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell eller skrubb grønnsakene og kutt dem i passe grove biter. Ulike former på bitene gir en mer interessant presentasjon, men det er ikke nødvendig.
 2. Hell over olivenolje og vend det godt sammen. Strø over en god klype flaksalt og nykvernet pepper, og legg i noen hele urtestilker. Bak i ovnen til grønnsakene er myke og så vidt karamelliserte i kantene, ca. 1 time.

Rødbeten har vi dyrket i Europa i flere tusen år, og det er det gode grunner til. Den er rik på både kostfiber, B-vitaminet folat, en kilde til kalium – og god på smak. Det er også gulbeten og polkabeten, som har en litt mildere smak enn sin røde slektning.
Beter er også gode hvis de kokes i vann som poteter, kjøres til en lekker puré eller du kan rive eller skive dem og bruke i salater, eller som chips.

Pastinakk: Helt rå chips!

Visste du at pastinakk fra Gartner er like anvendelig som poteten?
Visste du at pastinakk fra Gartner er like anvendelig som poteten?

Pastinakken med sin nøtteaktige smak, er en velkjent og populær ingrediens i supper og gryter. Men den har også super kvalitet og smak i rå tilstand. Gjør som Jan Robin og forvandle rotgrønnsaken til knasende sprø chips!

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 300 g pastinakk
 • Lettrømme eller Drømmelett

Skjær pastinakken i skiver, legg de i vann og la stå litt i kjøleskap til skivene får en fin kurvet form. Servert med rømmedip er dette et rått alternativ til tradisjonell potetchips.

Pastinakken kan generelt sies å ha samme bruksområder som poteten – prøv den stekt, gratinert eller som mos. Og selvsagt i høstens supper og gryteretter. Den er også lekker hvis den glaseres eller kjøres til en myk puré. Pastinakken er rik på folat, kostfiber og en kilde til kalium og C-vitamin.

Sellerirot: Aromatisk godbit

Helbakt sellerirot er mat som nesten lager seg selv. Enkelt og så godt. Når den er ferdig bakt, skjærer du av toppen og nyter innholdet sammen med rømme og friske urter. 

Slik gjør du det:

 • Vask selleriroten ren for jord under rennende vann. Legg den på et ark aluminiumfolie. Dryss lett med salt både over og under og pakk den godt inn i folien. Bak i ovnen i ca. 1 ½ time på 200 grader.
 • Når selleriroten er mør, la den hvile litt på benken før den pakkes ut av folien. Kutt av toppen og løsne innholdet til grove biter med en skje. Spe innholdet med smeltet eller brunet smør og smak til med salt.
 • Topp gjerne med en skje lettrømme, ristede gresskarkjerner og litt finsnittet bladpersille. Du kan beregne én sellerirot per person.

Sellerirot har vært en fast ingrediens i det norske kostholdet siden tidenes morgen, særlig i klassikere som fersk suppe, lapskaus og hønsefrikassé.

Under skallet på denne knudrete roten skjuler det seg et sprøtt og hvitt fruktkjøtt med aromatisk duft og en søtlig, litt skarp smak. Sellerirot kan rives rå til salat, stekes, bakes, kokes, moses, kjøres til puré eller brukes til grønnsakschips. Den er rik på folat og kostfiber, og er en fin kilde til C-vitamin, kalium og mineralet kobber.