Slik dyrkes noen av Norges mest populære tomater

Jan Terje, tomatbonde

Å velge norske råvarer er viktig for å støtte norsk matproduksjon, men det følger også med flere fordeler. Tomatgartner Jan Terje Vignes forteller hvilke.

– Tomatene som produseres i Norge er noen av verdens mest smakfulle tomater. Det er fordi de er produsert med kjærlighet, forteller Jan Terje Vignes, produsent av Juanitas tomater, med glimt i øyet.  

Han er fjerde generasjon tomatgartner på Lauvsnes Gartneri, og har fått tomatproduksjon inn med morsmelken. På grunn av hans innsats og kunnskap har han også høstet mer enn tomater. Jan Terje har nemlig mottatt Pilt-Ola-prisen for sitt bidrag til Ryfylke.

– Jeg liker å tenke at jeg bidrar til norsk matproduksjon. Det gjør meg stolt. Og jeg hadde ikke klart å se for meg et liv uten, sier den dedikerte gartneren.

Det norske klimaet og naturforhold kan sette noen begrensninger for produksjon, men det gir også muligheter. Faktorer som lys og temperaturforskjeller påvirker tempoet plantene vokser i. De nye og moderne drivhusene i Norge i dag, inkludert Lauvsnes Gartneri, gir stabile lys og temperaturforhold. De har derfor så godt som eliminert utfordringer knyttet til disse faktorene, og smak og konsistens er nå stort sett lik gjennom hele sesongen. 

– For en tomatplante gjelder det blant annet å finne rett balanse mellom temperatur, næring og lys. Vi er heldige i Ryfylke, fordi vi får hjelp av lyset fra fjordspeilet, forteller Vignes. 

Visste du dette om tomater? 

lauvsnes gartneri.jpeg
Lauvsnes Gartneri ligger flott til langs fjorden, noe som bidrar til smakfulle tomater. I produksjonen brukes det biologiske nyttedyr for å bekjempe skade.

Råvarer på sitt beste  

Velger du norskproduserte råvarer, spiser du i sesong. Det er derfor en garanti for at varene er på sitt beste. Den norske hovedsesongen er fra mai til september. Og det er tomatene som ofte starter det norske showet. 

– Deretter kommer frilandsgrønnsakene på rekke og rad, blant annet blomkål, brokkoli, vårløk, sukkererter, salater, spisskål og nypoteter, forteller Mona Vestengen, markedsjef i BAMA dagligvare. 

Litt senere på sommeren kommer gulrøtter, fersk løk eller buntløk og reddiker. Så følger norsk frukt, som epler, plommer og moreller. I tillegg til rotgrønnsaker, og til slutt lagringspoteter som Asterix, Mandel og Kerrs Pink. 

– Urter og agurk dyrkes derimot i norske veksthus hele året. Produksjonen av agurk dekker ikke hele behovet på vinteren, men likevel er andelen gjerne over 80 prosent, legger Mona Vestengen til. 

Se hvilke råvarer som er i sesong når

Et bærekraftig valg 

Som om ikke en nydelig smaksopplevelse er god nok grunn til å velge norske varer, så er det flere bærekraftige fordeler. Kortreist mat er en av dem. 

– 70 prosent av de norskproduserte varene går direkte til sin nærmeste distribunal, noe som i høyeste grad er klimasmart, sier Mona Vestengen, markedssjef i BAMA dagligvare. 

På Lauvsnes Gartneri jobber de kontinuerlig med å utvikle produksjon, drift, emballasje og andre elementer som kan bidra til enda bedre tomater og enda mer bærekraftig produksjon. 

– En av de viktigste endringene i produksjonen i nyere tid, er at vi produserer mer på mindre energi. For tiden implementerer vi et nytt anlegg som vil gjøre oss helt fossilfrie i fremtiden, forteller produsent Jan Terje Vignes. 

I tiden som kommer blir det fullt fokus på å fronte den norske matproduksjonen og alle de gode sidene som følger med, slik at forbrukerne velger norskprodusert mat. 

jan terje m familie.jpg
Lauvsnes Gartneri drives av familien Vignes, bestående av Jan Terje, Lisa og deres to barn Even og Gina.