Det skyhøye innholdet av en av naturens mest effektive antioksidanter – lykopene – gjør tomaten til en grønnsak i særklasse.
Antioksidanten lykopen er det som gir tomaten den røde fargen, og flere studier har vist at den kan hemme utvikling av kreft, særlig prostatakreft, og minske risikoen for hjerneslag.
Mest lykopene finnes i skallet, og jo rødere tomaten er, desto høyere er innholdet.
Mat for menn
Allerede tidlig på 90-tallet kom de første studiene som tydet på at menn som spiser mye tomat og tomatprodukter, som tomatsauser, tomatpuré og hermetiske tomater, hadde betydelig lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Og risikoen minsket med økt inntak.
Nyere studier bekrefter tomatenes positive effekt. Det ser ut til at det er gunstig for menn å spise tomater, tomatbaserte sauser og andre tomatretter minst fire ganger i uken og helst opptil ti ganger for maksimal effekt.
Spiser du tomater som snacks, i salater, sauser, supper og gryter blir det fort mange porsjoner i løpet av en uke.
Minker risikoen for slag
Tomaten ser ut til å ha flere gode egenskaper. Studier tyder på at den kan minske risikoen for hjerneslag, uten at man er helt sikre på hvilke stoffer i tomaten som gir denne effekten.
Mye tyder på at det er lykopene sin evne til å hindre såkalt oksidativt stress som har positiv effekt på blodårene, slik at risikoen for slag minsker.
Det trengs likevel fortsatt mer forskning for å kunne si sikkert hvilke fysiologiske mekanismer som er av betydning og hvor mye tomat man bør spise.
Bedre varm enn kald
Selv om all tomat er sunn, er varmebehandlede tomater aller mest effektive. Dette skyldes av det frigjøres mer lykopen fra tomatene, som kroppen kan absorbere, når de er kokt.
Tilsett gjerne også litt olje. Siden lykopene er fettløselig, vil litt olje sammen med tomatene øker opptaket.
Lag deilige tomatsauser som får putre lenge. En god tomatsaus med olivenolje, urter og hvitløk passer like godt til grønnsakene i en ratatouille som til pasta, pizza og som base for supper og gryter.