Tre gode grunner til å kjøpe norske tomater akkurat nå

Om sommeren er de norske tomatene i sesong. Solmodne og søte norske kvalitetstomater fra Gartner fås kjøpt i alle KIWI-butikker. Her er tips til hva du kan bruke dem til!

Det norske klimaet med sine lange, lyse sommerdager og kjølige netter gir topp kvalitet på tomatene. Med ulike sorter som modner til forskjellige tider, kan vi kose oss med ferske tomater gjennom hele sommeren.

I Rogaland produseres en stor del av de norske tomatene, og på idylliske Finnøy i Ryfylke driver tomatprodusent Jan Terje Vignes og kona Lisa Lauvsnes Gartneri. Gartneriet forsyner tomat-elskende nordmenn med rundt 200 000 tomater i uken, blant annet honningsøte Juanitas.

– Prøvesmaking er en viktig del av arbeidsdagen for å sikre at vi sender fra oss tomater i toppklasse, sier Jan Terje.

Tre tomat-tips

Rett temperatur, fuktighet, vanning og innhøstingstidspunkt gir til sammen det optimale sluttproduktet. Hos KIWI finner du norske tomater fra Gartner, som er en merkevare for norske kvalitetsgrønnsaker. Tomatene er deilig røde og fulle med saftig smak når du kjøper dem i butikk.

Solmodne og søte tomater kan gjerne varmebehandles, men også spises rå, enten som snacks eller i en deilig salat. De er supre som turmat og som sunne mellommåltider.

Lurer du på hvilke tomater som smaker best i forskjellige retter? Vi har fått Gartner-kokk Jan Robin Ektvedt til å dele sine beste tips for de norske tomatsortene som finnes i KIWIs butikker denne sommeren:

Juanita:

Juanita-tomatene høstes på gren.
Juanita-tomatene høstes på gren.

  • Juanita har en søt, aromatisk smak med mild honningaroma og en lett syrlighet. Dette er en klasetomat som føyer seg inn i cherrytomatenes rekker. Med andre ord en tomat de fleste vil like. Junanitatomatene passer godt i salater, ovnsbakt, i wok og som snacks, og trenger kun å skylles før bruk.

Romanse:

Romansetomatene kan tilberedes på alle måter.
Romansetomatene kan tilberedes på alle måter.

  • Romanse er en miniplommetomat med en søt og frisk smak. Denne lille, ovale tomaten har et fast og fint fruktkjøtt noe som gjør den godt egnet til kutting. Romansetomaten kan brukes på «alle» måter: Den kan spises naturell, i salater, som tilbehør, kokt, stekt, grillet, bakt, smørdampet eller gratinert.

Søte tomater:

Søte tomater inneholder en miks av cherrytomater og miniplommetomater.
Søte tomater inneholder en miks av cherrytomater og miniplommetomater.

  • Fullmodne cherrytomater og miniplommetomater er fantastisk søte og gode, og kan vel nærmest være som godteri å regne. Spis dem som snacks eller ha dem i salater. Du kan også bruke disse som kokt, stekt, grillet, bakt, smørdampet eller gratinert tilbehør. Kun fantasien setter grenser!

Gartners kokk Jan Robin Ektvedt og tomatprodusent Jan Terje Vignes i Ryfylke.
Gartners kokk Jan Robin Ektvedt og tomatprodusent Jan Terje Vignes i Ryfylke.