Kosthold og amming

Slik spiser du riktig når du ammer

Husk at du som ammer trenger ekstra energi og påfyll av vitaminer og mineraler for å erstatte næringen som går i morsmelken.

Selv om det finnes mange råd der ute om hva du bør spise og ikke spise når du ammer, så er det ikke noe hokuspokus å gjøre det riktig.

– Generelt bør man ikke overdrive inntaket av verken det ene eller det andre. Spis sunt og variert, sier Anne Sigstad, informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen  til klikk.no.

Vanlig kosthold og litt til

På sine nettsider skriver Helsedirektoratet at et alminnelig godt kosthold med grove brød- og kornvarer, grønnsaker og frukt hver dag gir deg alle de næringsstoffene du trenger – også når du ammer.

Et generelt råd er at to skiver grovt brød med pålegg og 2–3 dl skummet eller ekstra lett melk per dag dekker det ekstra energibehovet.

Lurt å spise når du ammer

  • To skiver grovt brød og et ekstra glass melk om dagen
  • Frukt og grønt for C-vitaminer
  • Melk, kjøtt, fisk og grovbrød for B-vitaminer
  • Meieriprodukter for ekstra kalsium

Viktige næringsstoffer

Det er likevel lurt å være klar over hvilke næringsstoffer du får i deg som kan erstatte det som går ut i morsmelken og som kan være med på å produsere mer melk til babyen.

Morsmelk inneholder blant annet viktige omega-3-fettsyrer, som fungerer som byggesteiner for kropp og hjerne. Derfor er det lurt å regelmessig spise fet fisk, som laks og ørret, eller ta tran – både for deg selv og for babyen.

Vitaminer

C- og B-vitamin er såkalte vannløselige vitaminer, som ikke lagres lenge i kroppen og som vi derfor må tilføre daglig. Noe av det går ut i morsmelken. C-vitamin er blant annet viktig for immunforsvaret.

Det er alltid lurt å spise rikelig med fersk frukt og grønnsaker. Paprika, brokkoli, kiwi, bær og sitrusfrukter er alle gode C-vitaminkilder. B-vitamin får du i deg blant annet gjennom grove kornprodukter, kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Få nok kalsium

Det er spesielt viktig å få i deg ekstra kalsium når du ammer. Det enkleste er å drikke melk eller spise andre meieriprodukter som yoghurt og ost. Kalsium er med på å vedlikeholde din beinbygning og styrke babyens skjelett. 

Ved fødsel har barnet rundt 30 gram kalsium i skjelettet sitt. De fleste knoklene er relativt myke, og det er mye brusk i skjelettet. Til sammenligning har vi voksne 1000–1200 gram kalsium i skjelettet, skriver klinisk ernæringsfysiolog Kaja Helland-Kigen ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Myter

Selv om noen babyer kan få mageproblemer i forbindelse med amming, er det ofte vanskelig å finne ut hva årsaken er. Derfor har en rekke myter rundt amming og matinntak oppstått.

– Noen påstår at mor bør unngå alt fra kål, hvitløk og kullsyre til honning og jordbær fordi det kan påvirke barnet negativt gjennom morsmelken. I de fleste tilfeller stemmer ikke dette, sier Elisabet Helsing fra Ammehjelpen til klikk.no.

– Så klart man kan spise jordbær, bare ikke i enorme mengder. Ikke spis to kilo druer på en gang, men spis variert og med måte, og ikke la deg plage av velmente råd som ikke stemmer, sier Helsing.

5 myter om mat og morsmelk

  1. Løk og kål: Får skylden for luft i magen hos babyen. Selv om barnet skulle reagere i starten, vil det som regel bli bedre etter hvert i ammeperioden.
  2. Hvitløk: Kan sette smak på melken, men det fører faktisk til at noen barn drikker mer morsmelk.
  3. Kullsyre: Kullsyre som du drikker, går ikke over i morsmelken.
  4. Honning: Barn under ett år skal ikke spise honning fordi de kan utvikle spedbarnsbotulisme, men det gjør ingenting om en ammende mor spiser honning.
  5. Jordbær: Noen tror at jordbær i morsmelken kan føre til allergi, men dette stemmer ikke.

(Kilder: babyverden.no, Helsedirektoratet

Drikke riktig

Det er vanlig å føle seg ekstra tørst når du ammer, og det er viktig å drikke nok fordi væsken som går til morsmelken må erstattes. Vann er den beste tørstedrikken, men du kan også gjerne drikke melk og ett glass juice i løpet av dagen.

Ekspertene råder deg til å begrense kaffe og andre koffeinholdige drikker til én til to kopper om dagen mens du ammer.

Alkohol

Det anbefales at ammende bør avstå fra alkohol til det har gått minst seks uker etter termin. Det offisielle rådet fra Helsedirektoratet er:

«Nyfødte barn er umodne med liten evne til å bryte ned selv små mengder alkohol. Ammende bør derfor avstå fra alkohol til det har gått minst seks uker etter termin.»

Etter seks uker eller mer anbefaler helsemyndighetene at du du eventuelt ammer før alkohol blir inntatt og at du venter en tid før neste amming.

Babyen får melken den skal ha

Husk at du alltid vil lage fullverdig melk til barnet ditt siden du har hele kroppen din som reserve. Det er alltid lurt å spise sunt, og når du ammer gagner det sunne kostholdet først og fremst deg selv.

– Hos en mamma som ammer vil melken alltid få prioritet, slik at den blir fullverdig med hensyn til næringsstoffer nesten uansett hva moren spiser. Men feil kosthold vil gå ut over mors lagre, sier cand.scient. i ernæring, Gry Hay, til babyverden.no