Sunn og billig sommermat hos KIWI

Slik griller du nyheten Flatbird fra Prior

Grillet flatbird med poteter og salat med jordbær og chevre.

Flatbird er en helt ny måte å grille hel kylling på, som garantert kommer til å bli en hit på sommerens grillbord! Se video med full fremgangsmåte og tips til sommerlig tilbehør her.

Det er mange gode grunner til å velge kylling når du skal grille. I tillegg til å smake veldig godt, er kylling et sunt og magert alternativ som føles mindre tungt i magen enn andre typer kjøtt som ofte havner på grillen. 

Grillet kylling kan også bli et skikkelig imponerende festmåltid, spesielt hvis du velger hel kylling. Det er nemlig lite som tar seg bedre ut på sommerens festbord enn en hel kylling grillet til perfeksjon, som serveres med sommerens beste tilbehør. Vanskelig er det heller ikke, i hvert fall hvis du velger nyheten Flatbird fra Prior. 

Sommerens nye grillfavoritt

Prior Flatbird. Foto: Prior
Prior Flatbird. Foto: Prior

Flatbird er rett og slett en helt ny måte å grille hel kylling på, som garantert har kommet for å bli. Flatbird er, som navnet tilsier, en hel kylling som er delvis delt på midten og brettet ut slik at den blir flat. Den flate formen gjør at kyllingen får en jevnere stekeflate, noe som gjør den mye enklere å tilberede enn vanlig hel kylling. Resultatet blir imidlertid minst like imponerende og iøynefallende. 

Priors Flatbird kommer i tillegg i en praktisk aluminiumsform, som egner seg godt til å grille i. Når du griller i formen, kommer ikke kyllingen i direkte kontakt med grillen og er derfor mindre utsatt for å bli svidd eller tørr. Grilles den i formen, får du i tillegg en deilig sjy som du kan servere sammen med resten av måltidet. 

Deilig og sommerlig tilbehør

Å tilberede Flatbird fra Prior er veldig enkelt, og mulighetene for variasjon er mange. Alt du trenger å gjøre er å pensle den med marinade eller olje direkte i formen, før du griller den på indirekte varme til den når en kjernetemperatur på 65 grader. Server den så med deilig og sommerlig tilbehør. Enklere blir det ikke! 

Her har vi en oppskrift på urtemarinert Flatbird med en deilig og frisk spinatsalat med jordbær, chevre og sitronbakte poteter. Et måltid som passer like godt til hverdags som til fest! Oppskriften er utarbeidet av Jan Ivar Nykvist for Prior, som i tillegg til å ha skrevet flere kokebøker om temaet, også er fire ganger norgesmester i grill. En mann som kan sin grill, med andre ord. I sommer er han Priors grillkokk på GrillTube - Prior egen grillkanal.

Se oppskrift og full fremgangsmåte her: 

Slik griller du Prior Flatbird

Vil du heller lese oppskriften? Den finner du her.

Se flere oppskrifter på deilig grillmat med kylling på prior.no

Prior Flatbird @Prior
Prior Flatbird @Prior

Slik griller du hvitt kjøtt 

Ble du inspirert til å velge kylling neste gang du skal grille? Da har vi samlet noen gode råd til deg. Å lykkes med kylling på grillen er nemlig enklere enn du tror, i hvert fall hvis du følger disse fem enkle tipsene. 

1. Kjøp et digitalt steketermometer

Kylling på grillen kan være fantastisk, men det er også noe mange synes er litt skummelt. Grunnen er enkel: kylling er et svært magert kjøtt og må derfor grilles med omhu for å ikke bli tørt. En vanlig feil mange gjør er imidlertid å grille kyllingen altfor lenge i frykt for å få et rått, og dermed uspiselig resultat. Heldigvis er dette veldig lett å unngå, hvis du har det rette utstyret. 

Med et digitalt steketermometer trenger du aldri å bekymre deg for rå kylling igjen, og er garantert et godt resultat hver eneste gang. Bare still inn ideell kjernetemperatur for det stykket du skal grille, og la steketermometeret gjøre resten av jobben. Når termometeret viser rett temperatur vet du med sikkerhet at kyllingen er ferdig, og kan derfor nyte et godt og saftig resultat. 

Faktaboks kylling

2. Lær deg forskjellen på direkte og indirekte varme 

Hvor mye varme du utsetter kyllingkjøttet for, har stor betydning for hvor godt resultatet blir. Et annet smart tips er derfor å lære deg forskjellen på direkte og indirekte varme, og bruke dette aktivt når du griller.

Å grille hvitt kjøtt er enklere enn du tror!
Å grille hvitt kjøtt er enklere enn du tror!

Direkte varme beskriver den delen av grillen som har varme rett under grillristen. Det er her temperaturen er høyest, og denne delen brukes oftest til bruning. Griller du store stykker, som for eksempel hel kylling, kan denne grilles på den direkte varmesonen gjennom hele steketiden, men da er det ekstra viktig at du bruker steketermometer og husker på å sjekke kjøttet underveis.

Indirekte varme er derimot den delen av grillen som ikke har direkte undervarme. Denne delen brukes hovedsakelig til å grille ferdig kyllingen etter at den har vært på direkte varme. Griller du for eksempel lår- eller brystfileter bør disse først brunes kjapt på direkte varme, og deretter grilles ferdig på indirekte varme med steketermometer. Da får du garantert et perfekt resultat. 

Indirekte og direkte sone

3. Vær tålmodig!

En vanlig feil mange gjør når de griller kylling er å være utålmodige. For å oppnå et perfekt grillresultat, er det nemlig viktig å la grillen bli skikkelig varm før du begynner å grille. Legger du på råvarene før grillen har rukket å bli varm nok, kan kjøttet fort bli gjennomstekt uten at det får den deilige stekeskorpen. Resultatet vil da bli gummiaktig og kjedelig. 

Når du først griller, er det også viktig å huske å la råvarene få ligge lenge nok på direkte varme til at det får en fin stekeskorpe, men ikke så lenge at det blir brent. 

4. Kjøp en grillklype

Er du en av de som fortsatt griller med gaffel? Det bør du slutte med. Hver gang du stikker en gaffel i et stykke kylling som grilles, lager du små hull i stekeskorpen som den gode kjøttsaften kan renne ut av. Det er i denne saften mye av smaken og saftigheten sitter, så hvis det får renne ut vil du ende opp med et tørrere og mer smakløst resultat.

Et godt tips er derfor å investere en god grillklype med langt skaft. Da får du et mye bedre resultat, og slipper også å være redd for å brenne hendene når du griller. 

5. Aluminiumsfolie er din beste grillvenn 

Aluminiumsfolie kan brukes til det meste på grillen!
Aluminiumsfolie kan brukes til det meste på grillen!

Et siste tips er å ha en rull med aluminiumsfolie tilgjengelig når du griller. Aluminiumsfolie kan nemlig bruks til så mangt, og redde deg fra flere grillkniper som måtte oppstå. Har du for eksempel glemt form til å steke i, kan du lage dette selv ved å forme aluminiumsfolie. Du kan også lage små pakker til kylling eller grønnsaker eller dekke til det som grilles hvis det holder på å svi seg.