Sunn og billig sommermat hos KIWI

Her er sommerkokk Christers fem beste grilltips

Christer Rødseth er kokk og var med på Farmen i 2019. Her er hans beste grilltips.

Christer Rødseth deler sine beste grilltips – og det viktigste han har lært av Farmen-deltakelsen.

Christer Rødseth er kokk og glad i enkel og god mat. Denne sommeren ser vi ham i KIWI-reklamene på TV, der han deler grilltips og skaper god sommerstemning.

Mange kjenner gladkokken fra Farmen (2019), der han lagde både god mat og god stemning – en opplevelse han ikke ville vært foruten.

 – Følelsen av frihet var fantastisk! Tom kalender og ingen telefoner som ringte. Å bli vekket av hanen, og ikke være avhengig av klokka er en helt fantastisk følelse, sier Christer.

Prioriterer råvarene

Erfaringene fra gården prøver Christer å ta med seg inn i hverdagen, men som travel kokk og kjøkkensjef blir det ikke mye tid til å slappe av. Da gjelder det å prioritere tiden riktig, og maten er selvfølgelig viktig for kokken.

– Å lage sunn og god mat trenger ikke å ta lang tid. Selv er jeg glad i det enkle og gode. Rene råvarer og ikke blande for mye forskjellig på tallerkenen, sier Christer.

Selv om råvarene skal være seg selv, bruker han tid på å tilberede dem på en ordentlig måte. Hva med for eksempel hjertesalat på grillen, med litt god olivenolje, salt og sitronsaft? Eller en blomkål delt i to på grillen, med bittelitt salt og sitronsaft?

– La råvarene spille sitt eget spill, anbefaler kokken.

Kokkens beste grilltips

I sommerens reklamefilmer fra KIWI deler Christer en rekke gode grilltips, som for eksempel at når du jobber med kjøtt, må du bruke både høy og lav varme – grille hardt og hvile godt. Skal du grille fisk er det lurt å salte fisken dagen i forveien. Da er det mye mindre sjanse for at den setter seg fast i grillen.

Saken fortsetter under grilltipsene

Kokkens 5 grilltips

  1. Ha alltid to soner på grillen, en til hard grilling og en til å «hvile» kjøtt, fisk og grønnsaker.
  2. Bruk rikelig med kull - varmen blir enda bedre av det.
  3. Grønnsaker som squash, aubergine og blomkål blir enda bedre om de blir saltet lett en times tid før grilling.
  4. Hvis noe fester seg på grillen er det i mange tilfeller tålmodighet som gjelder. Produktet slipper når det føler det er ferdig grillet.
  5. En grillrist med litt «gammelt» fett er ofte best å grille på. Skrubb den ren for rester som sitter fast, men ikke fjern det «mørke belegget». NB! Husk å brenne risten godt av før bruk uansett.

Se flere gode tips til forberedelser før du griller

Selv griller kokken så ofte han kan på sommeren, og da er rotgrønnsakene en favoritt.

– Jeg bruker rotgrønnsaker året rundt. Det er så godt, særlig med en touch av grill, sier kokken.

Det aller viktigste tilbehøret

Når Christer lager mat til seg selv blir det ofte rent, enkelt og tomatbasert, gjerne en pastarett, eller et stykke fisk med blomkål ved siden av, eller blomkålris. Lager han mat til mange velger han ofte mange friske grønnsaker som jordskokk, grønnkål og sellerirot. Så steker han kjøtt eller fisk ved siden av, og serverer med en deilig saus.

Men uansett hvor god maten er, er det én ting som avgjør alt: menneskene rundt oss.

– Med dårlig selskap blir ikke maten god, uansett!