Fem måter å marinere kjøtt på (eller ikke)

Fem måter å marinere kjøtt på (eller ikke)

Du skal grille til familien, tar kjøttet ut på benken, lar det godgjøre seg i marinade og legger det på grillen. Slutt med det, sier sommerkokk Tina Nordström.

Dropp marinaden og smaksett med tilbehør i stedet, foreslår sommerkokk Tina.
Dropp marinaden og smaksett med tilbehør i stedet, foreslår sommerkokk Tina.
– Jeg liker at maten er ren og at råvarene kommer til sin rett. Dropp å marinere, og sett i stedet sammen gode smaker med tilbehøret!

Hopper du over marinaden, kreves det heller ikke like mye innsats og forberedelser før et grillmåltid. Selv holder Tina Nordström en knapp på grillet indrefilet av svin med en varm brokkolisalat og sesamdip.

– Det blir et friskt og komplett måltid som krever minimal innsats, foreslår hun.

Husk med andre ord å kjøpe inn masse gode grønnsaker som du kan legge på grillen sammen med kjøttet neste gang du skal fyre opp til middag.

Unngå salt og sukker i marinade

Er marinade noe du likevel ikke er helt klar for å skille lag med, er det to viktige ting du må huske: Ikke bruk salt, og vær forsiktig med sukker. Salt i marinaden trekker nemlig ut kjøttsaften, mens sukker kan ifølge matprat.no få kjøttet til å brenne seg.

– Bruker du i stedet en god marinade av olje og urter, blir det utrolig saftig og smakfullt, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun anbefaler å velge magert kjøtt som kylling eller fisk som marineres med olje og urter. Sammen med grillede grønnsaker fulle av sødme vil du få en grillrett full av gode smaker.

Hva gjør vi med marinaden?

Når det gjelder marinader finnes det som dere skjønner ikke noe fasitsvar:

  1. Du kan gjøre som Tina og grille kjøttet rent, mens du henter smaken fra tilbehøret.
  2. Du kan følge Tine Sundførs råd og kle kjøttet i olje og urter.
  3. Du kan bruke forskjellige krydder og gni kjøttet inn i en tørr-rub, eller du kan velge en paste, som er en mellomting av tørr-rub og flytende marinade.
  4. Du kan lage din egen marinade som er basert på ordet KOS: Krydder, olje, syre.
  5. Du kan kjøpe ferdigmarinert kjøtt i butikken. Flere av disse inneholder riktignok salt, men fordelen ved å velge ferdigmarinert kjøtt er at det er en fin løsning til skoleavslutninger eller grillturer der du ikke har tid eller mulighet til å ha med deg en kurv full av smakfulle grønnsaker som tilbehør til kjøttet.

Grill fisken med olje og urter.
Grill fisken med olje og urter.

Kos på grillen

Skal du lage marinaden selv, er det tre elementer som ofte skal med, selv om vi over her ser at det fungerer like fint med kun én eller to ingredienser. Nøkkelordet du skal huske på: KOS. Krydder, olje og syre, ifølge Aperitif.no og Matprat.no.

  • KRYDDER er smakstilsetningen. Det kan være urter, tørt krydder eller grønnsaker.
  • OLJEN skal være nøytral. De gjør kjøttet saftigere, gir bedre stekeegenskaper og overfører smaken fra krydderet til kjøttet.
  • SYREN bryter ned kjøttet bindevev, og kan være med på å gjøre kjøttet mørere. I tillegg gir syre bedre holdbarhet. Eksempler kan være eddik, vin, sitron eller yoghurt.