Oversikt over kjøttets kjernetemperaturer

Er det greit at kjøttet er rødt inni?

Grillsesongen er i gang for fullt, det ryker fra hager, parker og bål. Mange foretrekker biffen blodig, men er det alltid trygt?

- Hele, rene kjøttstykker som biffer og steker behøver ikke være gjenstand for gjennomstekning. Bearbeidet kjøtt, altså kjøtt som er kvernet, malt eller farseprodukter, må derimot ikke spises rått, sier Atle Wold i Mattilsynet. 

Les også: Slutt å gjøre dette med grillkjøttet

Derfor oppstår bakteriene

Forklaringen ligger i at kjøtt i utgangspunktet er en steril muskel, men hvor håndtering og bearbeiding etter hvert tilfører en sammensatt flora av bakterier. I hele, røde kjøttstykker ligger bakteriene derimot på utsiden, det er derfor nok at overflaten er godt stekt på disse.

Kverner man kjøttet til burgeren selv i stedet for å bruke farseprodukter, kan den godt være rød. For fugl gjelder derimot andre regler.

- Vi anbefaler alltid å gjennomsteke fjørfekjøtt.

Oppskrift: Grillede hamburgere med spesiell BBQ-saus

Slik forsikrer du deg

For å være sikker på at kjøttet er gjennomstekt, anbefaler Wold å se etter en klar kjøttsaft når man skjærer. Er dette tilfelle, betyr det at kjøttet er godt nok varmebehandlet.

- Et annet alternativ er å måle temperaturen i kjernen av kjøttet ved bruk av en stikkføler.

Les også: Grillmaten du får vann i munnen av

Bruker du termometer, er dette riktig kjernetemperatur:

Storfekjøtt skal ha en kjernetemperatur på 55-60 grader når det stekes rødt, 65 for rosa, 70 for gjennomstekt. Lammekjøtt er rosa når kjernetemperaturen passerer 70 og er gjennomstekt ved 76 grader.Svinekjøtt skal ikke spises rødt, men kan stekes rosa på 72 grader og gjennomstekes ved 76.Kylling og kalkun må stekes til 72 grader, gjerne i minst ti minutter.