Frukt og grønnsaker kan gi deg en helt ny smaksopplevelse når de blir grillet. Prøv selv!

- Tomat, paprika, gulrot og løk er eksempler på grønnsaker som blir søtere når de grilles, forteller ernæringsfysiolog hos BAMA, Gunn Helene Arsky.

Det er nemlig sånn at grillen gir grønnsakene sødme og mer smak enn om du velger å koke dem. Nesten alle grønnsaker som legges på grillen får en deilig søtsmak, og blir også mer smaksrike. Til og med det som er surt eller bittert, som sitron, får en mildere og bedre smak. Derfor er det lett å lykkes når du legger grønt på grillen.

I videoen øverst på siden kan du se hvordan BAMA-kokk Mattias Pieslinger griller alle ingrediensene før han lager guacamole. Denne smaksopplevelsen bør du prøve i sommer!

Alt kan grilles

- Det er kun fantasien som setter grenser for hvilke grønnsaker du kan grille, sier Arsky.

Hun anbefaler at man enten legger favorittene rett på grillen, eller pakker dem inn i aluminiumsfolie først.

Når grønnsakene legges direkte på grillen, beholder de mer av sprøheten. Både squash, mais, tomat, sopp og aubergine er, ifølge ernæringsfysiologen, fint å legge rett på risten. Når grønnsakene har fått litt farge og mønster på skallet er de ferdig grillet. 

Salat rett på grillen

Du er sikkert vant til å servere frisk salat sammen med grillmaten? Men hvorfor ikke prøve en helt ny vri? For salat kan også grilles!

- Del den på langs, drypp på litt olje og la den få en kjapp tur, mindre enn ett minutt, direkte på risten. Når salaten har fått brune striper er den ferdig og klar for å snus, sier Arsky og forteller at også salaten blir søtere når den grilles og i tillegg får en fin røyksmak.

Fruktfest

Det er ikke bare grønnsaker som kan gi en spennende og kanskje overraskende smaksopplevelse når de får en tur innom grillen. Grillet frukt er også verdt å prøve!

- Jordbær, ananas, epler, mango, papaya og honningmelon er frukt og bær som egner seg godt til grilling, gjerne i biter på spidd, sier Arsky.

- Det er akkurat som grillingen «åpner» smaken så den blir dypere, litt søtere og kanskje også litt krydret, sier hun.