Slik piffer du opp den ferdiglagde grøten

Ni nye måter å servere byggrynsgrøt på - hvilken liker du best?

Visste du at bygg er den kornsorten vi dyrker mest av i Norge? Det er lenge siden bygg var en viktig del av kostholdet vårt, men det er heldigvis i ferd med å endre seg.

Fjordland-kokk Gunnar Lindberg er veldig glad i bygg. Han mener vi burde være like stolte av våre norske mattradisjoner som italienerne er av sin risotto.

Bygg er vår eldste kornsort. Den er veldig anvendelig og kan derfor være et bra alternativ til vanlig ris, som i en «byggotto», i salater, supper og gryter.

Sammenlignet med ris, smaker både byggryn og havregryn mer, og har et høyere innhold av fiber som holder deg mett lenger. I KIWI selger vi blant annet Fjordlands ferdiglagde byggrynsgrøt, som er et sunt og enkelt alternativ når du ønsker et kjapt måltid.

Vi spurte Fjordland-kokk Gunnar Lindberg om hans favorittmåter å servere byggrynsgrøt på:

Tips 1: Knasende og sprøtt til frokost eller kveldsByggrynsgrøt med pære. Dryss gjerne over nøtter også, så knaser det godt. Foto: Fjordland.no

En myk og rund grøt som en byggrynsgrøt kan gjerne ha godt av noe syrlig og noe sprøtt. Et dryss av hakkede nøtter og små biter av frisk pære tilfører grøten det som skal til for å gjøre den mer spennende.

Du kan også riste for eksempel mandler, gresskarkjerner og sesamfrø i en tørr panne. Når frøene har fått litt farge, blåst seg litt opp og det dufter godt, er de klare. Avkjøl. Lag gjerne større porsjoner og oppbevar i en boks og lignende.

Tips 2: Etter en skikkelig treningsøkt

Hva skal du spise etter trening? Gunnar Lindberg foreslår en byggrynsgrøt med banan og peanøttsmør. Og noen frosne bringebær på toppen for litt syrlighet. For et ekstra boost av protein, kan du også legge på en klatt med yoghurt eller cottage cheese.

Tips 3: Supersunn kjøleskapsgrøt Kjøleskapsgrøt med quinoa, laget av Fjordlands byggrynsgrøt. Foto: Fjordland.no

Quinoa er det næringstette superfrøet fra Sør-Amerika som passer godt i salater, som tilbehør til det meste, i brød og i pannekaker. Kok opp flere porsjoner quinoa, avkjøl og oppbevar i tett boks i kjøleskapet hvor den holder i flere dager. Bland den inn i byggrynsgrøten om kvelden sammen med en fint hakket sviske, litt kanel og hakkede eplebiter. Eller bruk denne varianten: Oppskrift på kjøleskapsgrøt med quinoa

Tips 4: Bacon i grøt, er det lov? Bacon og banan? Vårløk og rosiner? Ja visst, sier Fjordlands kokk Gunnar Lindberg. Foto: Fjordland.no

Har du prøvd å «jazze opp» lørdagsgrøten med en bit bacon? Salt og søtt er jo en uslåelig kombinasjon. Hvis du er åpen for en ny smaksopplevelse, bør du prøve Fjordland-kokkens forslag med bacon, vårløk, banan og rosiner! 

Tips 5: Lys på mørke morgener

Halve året er det som regel mørkt når det er tid for frokost, så hvorfor ikke lage mat som gir assosiasjoner til lysere tider? Saftige, smakfulle og søte appelsiner bidrar med næring både til kropp og sinn.

Vil du lage en tropisk bombe kan du lage en sirup på 5 dl vann og 1 dl revet fersk ingefær som skal småkoke i ca. 1 time, til den er redusert til halvparten. Sil av og avkjøl litt før du har i 1 dl honning. I denne sirupen kan du ha i finkuttede terninger av en blanding av f. eks appelsin og mango. Fruktsalaten vil holde mange dager i kjøleskapet og er nydelig på grøt. Pynt med revet kokos! Byggrynsgrøten som gjør deg glad selv på mørke morgener. Foto: Fjordland.no

Andre måter å bruke Fjordland byggrynsgrøt på

Fjordland byggrynsgrøt er ikke bare forbeholdt grøt på en tradisjonelle måten. Det finnes mange måter å bruke byggryngsgrøten på. Her får du fire smakfulle oppskrifter basert på Fjordland byggrynsgrøt:

Tips 6: Grøtboller

Saftige boller med byggrynsgrøt, toppet med syrlig sitronglasur og granola. Foto: Fjordland.no

Se oppskrift på grøtboller med Fjordlands byggrynsgrøt.

Tips 7: Høstgrøt med sopp

Fjordland byggrynsgrøt sin milde smak og myke konsistens egner seg perfekt til en høstgrøt. Foto: Fjordland.no

Se oppskrift på høstgrøt med sopp basert på Fjordlands byggrynsgrøt.

Tips 8: Crispy byggrynsknekkebrød med frø og kjerner

Byggrynsgrøt passer perfekt som utgangspunkt for skikkelig gode og crispy knekkebrød. Foto: Fjordland.no

Se oppskrift på crispy byggrynsknekkebrød med frø og kjerner med Fjordlands byggrynsgrøt.

Tips 9: Grøtmuffins med gresk yoghurt og skogsbær

Grøtmuffins passer perfekt når du har lyst på noe ekstra godt i nisteboksen. Foto: Fjordland.no

Se oppskrift på grøtmuffins med gresk yoghurt og skogsbær laget av Fjordlands byggrynsgrøt.