Slik lager du skummelt gode gresskarmuffins

Gresskarmuffins på tallerken, med små gresskar i bakgrunnen.

Det nærmer seg den skumleste tiden på året, og halloween-gresskarets høytid. Skal du bryne deg på et sett med onde øyne og en taggete munn? Bruk fruktkjøttet til å lage gresskarmuffins, en fryktelig god halloweendessert!

Halloween-gresskar har en søtlig smak som kan minne om gulrot eller søtpotet, og passer derfor bra til matlaging. Hvis du tar vare på restene etter utskjæringen, kan du for eksempel lage gresskarmuffins med spøkelsestopping. Det er vel få ting som slår så godt an blant barna (eller på halloweenfesten) som enkle og gode muffins i sann halloween-ånd. Muffins er også en praktisk dessertløsning på en aktiv dag som halloween, som barna kan ta med seg i hånden på vei til knask eller knep. Deler du ut disse i døren blir det neppe noe knep på deg hvert fall.

De smaksrike og dekorasjonsvennlige halloween-gresskarene fra BAMA dyrkes i Vestfold, Nord-Trøndelag og Buskerud. De har også flere bruksområder enn muffins. Halloween-gresskar gjør seg godt i gryteretter, supper og stuinger. Det kan brukes som en erstatning for potet, eller spises for seg selv med litt smør eller saus til. Kjernene kan også ristes i ovnen med litt salt. Inspirert? Her finner du mange tips til hva du kan bruke gresskarrestene til.

hokkaido-gresskar_j3a42632.jpeg
Tips! I butikkene finner du også et mindre gresskar kalt Hokkaido. Disse egner seg svært godt til matlaging og har samme bruksområder som vanlig gresskar.

Enkel oppskrift på gresskarmuffins

Gir cirka 20 muffins.

Du trenger:

Muffins:

  • 5 dl gresskar, revet
  • 4 stk egg
  • 80 g brunt sukker
  • 190 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts ingefær, malt
  • 2 dl flytende margarin
  • 2 dl valnøtter (kan sløyfes)

Ostekrem:

  • 150 g lett kremost, naturell
  • 100 g mykt plantemargarin
  • 250 g melis
  • ¼ stk sitron, saft og skall

Pynt:

  • Svart kakepynt eller mørk sjokolade til øyne
Gresskar1-kopi.png
Begynn med å klargjøre gresskaret.

Slik gjør du det:

  1. Fjern frø og strimler fra gresskarkjøttet.
  2. Skjær ut gresskarkjøttet med kniv eller skje.
  3. Bruk rivjern eller stavmikser til å rive kjøttet til en jevn masse.

Muffinsene:

  1. Varm ovnen til 200 grader. Sett muffinsformer i et muffinsbrett.
  2. Visp egg og brunt sukker til eggedosis.
  3. Sikt sammen det tørre, og vend det forsiktig inn i eggedosisen.
  4. Rør til slutt inn flytende margarin, revet gresskar og hakkede nøtter.
  5. Hell røren over i muffinsformene.
  6. Stek muffinsene midt i ovnen, i cirka 15 minutter. Sjekk om de er ferdigstekt med en kakepinne, og avkjøl på rist.
deig2-kopi.png
Hell muffinsrøren i formene.

Ostekrem:

  1. Visp sammen lett kremost og plantemargarin. Blandingen skal bli glatt og fin.
  2. Rør inn melis, sitronsaft og revet sitronskall.
  3. Visp ostekremen tykk og luftig.

Pynt:

  1. Topp muffinsene med osteglasur når muffinsene er helt avkjølt.
  2. Lag øyne med kakepynt eller små biter av mørk sjokolade.
muffins6.jpg
Lag skremmende gode gresskarmuffins til halloween.