Her er kostholdsfellene

Unngå disse fellene når du vil leve sunnere

Pass opp for mat i farta, og planlegg dagen din.

Er du en av de som prøver å leve sunt, men som ikke kan motstå «bare én» sjokolade eller bolle når du er på farten? Kanskje du kosespiser litt før du går og legger deg? Da begår du noen av de mest vanlige tabbene som undergraver et sunt kosthold.

Se opp for "mat i farta"

Cecilie Lynum er spesialist i klinisk psykologi og kjent fra «Luksusfellen» på TV3. Hun har møtt mange som strever både med å spare penger og leve sunnere.

– Den vanligste fristelsen hos de jeg møter i «Luksusfellen» er «på farta-mat» – all den lett tilgjengelige maten og drikken de finner i butikker, kiosker og bakeri de går forbi, forteller Lynum.

– I motsetning til mange andre land, er det i Norge nesten umulig å finne sunn fast food. Det går i sjokolade, boller og annen søt, fet og salt mat som gir umiddelbar tilfredsstillelse.

Merk deg disse rådene fra Cecilie Lynum

  • Pass deg for «mat i farta». Bakeri- og kioskvarer kan være kaloribomber og gir deg kortvarig energi.
  • Husk at du alltid vil bli sulten. Ha med matpakke og vann i sekken eller veska hver dag.
  • Spis før blodsukkeret faller for lavt. Da motstår du bedre fristelsen for en rask «fiks».

Lurt med matpakke og vann

Et av Cecilie Lynums viktigste råd er derfor at du alltid sørger for å ha matpakke og en flaske vann med deg i sekken.

– Det første du må gjøre, er å planlegge dagen din. Du vet at du kommer til å bli sulten om noen timer. Man bør alltid ha med seg en flaske vann i sekken eller veska og en matpakke med brødskiver, salat eller hva du måtte like, sier Lynum.

Sett det på handlelista

Når du skriver handleliste før du går i matbutikken, er det lurt å tenke gjennom hva du kommer til å ha lyst på gjennom dagen når sulten tar deg.

Ikke la blodsukkeret synke for lavt

Mange venter med å spise noe til blodsukkeret har falt så lavt at man får lyst på en umiddelbar fiks. Du føler at du må ha mat fort. Det går ut over viljestyrken, og sjansen for at du kjøper noe usunt fra en kiosk blir stor.

– Derfor er det viktig at du passer på å spise før blodsukkeret har sunket under skosålen, og at maten da er lett tilgjengelig fra matpakken din, sier Cecilie Lynum.

Må du snacke, snack sunt

Småspising er en annen felle som det er veldig lett å gå i selv om man forsøker å leve så sunt som mulig.

Det er ikke noe galt med mellommåltider i seg selv, men problemet er ofte at man tyr til usunne snacks som potetchips og godteri. Heldigvis finnes det mange gode alternativer.

– Velg fargerike varianter. Ikke det som ligger i hyllene blant smågodtet, men det som er fargerikt fra naturens side, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Opplysningskontoret for meieriprodukter til KK.no

– Hvis du virkelig vil lage noe fornuftig snacks, kan du finne frukt, grønnsaker, magre meieriprodukter og nøtter som i tillegg gir kroppen viktige næringsstoffer.