Denne myten stemmer ikke:

Fjerner du plaster på kvelden for at sår skal gro fortere?

Barn setter på plaster

Sår trenger oksygen for å gro. Dermed tenker du kanskje at det er logisk å fjerne plaster før du legger deg slik at såret kan «puste» på natten? Det er faktisk feil.

Dosent og sykepleier Arne Langøen ved Høgskolen på Vestlandet er godt kjent med myter om sårbehandling. En av de mest kjente mytene handler om «lufting» av sår for raskere tilheling, gjerne på natten. Det har faktisk motsatt effekt, forteller han.

- Oksygenet sår trenger for å gro kommer ikke fra luften. Det kommer fra blodet.

Langøen forklarer at det som skjer når vi lufter såret, er at såret danner en hinne for å unngå uttørring. Sår som holder seg fuktige, gror raskere enn sår som ligger åpne. Derfor prøver kroppen å beskytte såret med en skorpe for å unngå at vevet tørker ut og dør.

Hold såret rent

Barn setter på Salvequik plaster

Innsnevrede blodårer med lavt oksygeninnhold gjør at sår gror saktere.

- Mye væske under huden, altså ødem, har også samme effekt. Det er også viktig å holde såret rent, sier Langøen.

Alle sår kan få bakteriebelegg, også enkle overflatesår og gnagsår. Hvis det skjer, stopper sårhelingen opp. Vask sårflaten med en såpe med lav PH. Hvis et belegg likevel dannes, kan det stort sett vaskes vekk, og hvis det ikke er nok, finnes det hjelpemidler for å fjerne det.

Plaster bør byttes daglig

Mann setter på plaster

Sårhelingsprosessen er ikke mulig å fremskynde, men det er enkelt å unngå forsinkende faktorer.

- Ved å holde det rent med tilstrekkelig oksygentilførsel, gror det så fort det kan. Da kan naturen gå sin gang, sier han.

Ifølge Langøen bør såret vaskes daglig i forbindelse med dusjing, og det er da naturlig å bytte plaster samtidig.

- Plaster eller annen sårbeskyttelse skal holde såret fuktig, rent og beskytte mot irritasjon fra sko, klær og annet. Gjør du det, gror det nok greit.

Hva er forskjellen på plaster?

Tradisjonelle plast-plastre er perforerte så huden får puste, samtidig som det er vannavvisende med sin vanntette funksjon. Hos KIWI får du kjøpt Salvequick Aqua Resist i en pakke som inneholder mange ulike former og størrelser.

Tekstilplastre er mer fleksible og er derfor godt egnet for sår i områder med mye bevegelse som for eksempel albuer og knær. Disse klipper du til i den størrelsen som passer best. Salvequick Textile Elastic finnes i alle KIWI-butikker.

Du finner også barneplaster med dyremotiv i din lokale KIWI. Disse har et mildere lim, som er utviklet for mer sensitiv barnehud.

plaster 2021.jpg