Hvor ofte bør du egentlig skifte plaster?

Uidentifiserbart barn som får hjelp til å putte plaster på kneet

Plaster er gull verdt når uhellet er ute, men det mange ikke vet er at det bør byttes daglig. Her får du svaret på hvorfor, og fem andre vanlige spørsmål om plaster.

Hvis du får et sår, er det viktig å behandle det riktig for å unngå infeksjoner. Såret må rengjøres og holdes fuktig, og bør dekkes til med et plaster for å beskytte mot bakterier. 

Det er ikke mulig å fremskynde sårhelingsprosessen, men det er enkelt å unngå forsinkende faktorer. Beskytt såret med et plaster inntil det har grodd helt, slik at det heles uten forstyrrelser. Ved å holde såret rent med tilstrekkelig oksygentilførsel fra blodet, gror det så fort det kan. 

Skift til et nytt plaster og rengjør såret hver dag for å sørge for at det heles godt og ikke blir infisert (med mindre din lege anviser noe annet). Plasteret skal også skiftes hvis det blir skittent eller vått.

5 spørsmål og svar om plaster og sårheling

1. Må sår luftes for å gro bedre? 

Nei. Mange tenker at man skal eksponere såret for luft og tørke det ut, men sannheten er at et sår bør være rent, fuktig og beskyttet. Derfor anbefales det å dekke såret med et plaster, slik at det dannes et fuktig miljø under sårputen. Dette gjør både at sårhelingen går fortere, i tillegg til at risikoen for arrdannelse reduseres.  En vanlig misforståelse er at såret må luftes for å få nok oksygen, men oksygenet som et sår trenger for å gro kommer ikke fra luften. Det kommer fra blodet.

2. Går sårhelingen raskere dersom jeg plukker vekk skorpen?

Nei. Det å plukke vekk skorpen forstyrrer helingsprosessen. Cellene ved sårkanten kan ikke lukke såret uten en skorpe, og når du plukker vekk skorpen fjerner du også nylig dannet vev.

3. Er sjøvann bra for sår?

Nei. Sjøvann er ikke bra for sår. Kystvann eller stillestående vann i nærheten av stranden kan inneholde forurensninger og bakterier som overføres til såret hvor de formerer seg raskt. Det kan forårsake infeksjoner og forsinke helingsprosessen.

4. Kan bruk av plaster føre til at bakterier formerer seg?

Nei. Et sår bør dekkes til med et plaster for å beskytte mot bakterier. Plaster hindrer bakterier i å komme inn i såret hvis det forsegler rundt alle kanter av sårputen. Salvequick har mange plaster i sin portefølje med disse egenskapene.

5. Bør mindre sår behandles eller beskyttes med plaster?

Ja. Små sår bør behandles fordi de kan bli betente og forårsake medisinske problemer uten behandling. De må rengjøres riktig og beskyttes med plaster.

NYHET: SALVEQUICK PRESENTERER POKÉMON-PLASTER!

Salvequick pokémon-plaster

I samarbeid med Pokémon har Salvequick lansert et nytt barneplaster som er perfekt for aktive barn. De kommer i forskjellige formater med ulike motiver, og på disse plastrene finner du de populære Pokemon-karakterene: Pikachu, Charmander, Bulbasaur, Eevee og Squirtle. 

I tillegg til å ha et skånsomt lim spesialutviklet for barns sensitive hud, er plasteret også fleksibelt og pustende, samt vann- og smussavvisende. Pokémon-plasteret egner seg for mindre sår, for eksempel et lite og overfladisk kutt.

Vil du vinne en barnesykkel? Delta i konkurransen til Salvequick og være med i trekningen av én av 16 sykler her: https://salvequick.no/konkurranse/

Konkurransen varer til 26. mai 2023.