Slik blir høstens Kom deg ut-dag!

Kom deg ut dagen 2021

Familie på tur.

Kom deg ut-dagen til Den Norske turistforeningen (DNT) er blitt et sikkert tegn på at høsten er her. Ta med familie eller venner og tilbring dagen ute du også.

Søndag 5. september er det klart for en ny Kom deg ut-dag med DNT. Dette er Norges nasjonale turdag med arrangementer over hele landet, og nok en gang er KIWI med som stolt samarbeidspartner.

­– Vi synes det er viktig å bidra til at flere nordmenn kommer seg ut i skog, mark, på fjell og til sjøen, og har tro på at minst like mange vil benytte anledningen i år som tidligere, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

I fjor ble arrangementet strukket over en uke for å unngå for mange mennesker på et sted samtidig, men i år er det heldigvis mulig å satse på en felles Kom deg ut-dag for hele landet.

Over 180 arrangement

fagsjef for barn og unge i DNT, Kristin Oftedal, forventer rundt 45 000 deltakere over hele landet. Foto: DNT

– Helt normalt blir det ikke i år heller. Noen av de større arrangementene, som vanligvis samler flere tusen mennesker, er blitt delt opp i mindre arrangementer. Det gjelder blant annet i Oslo, der det blir lokale arrangementer på markahyttene, sier fagsjef for barn og unge i DNT, Kristin Oftedal.

Hun forteller at det likevel er forventet like mange deltagere i år som normale år.

– Foreningene våre har meldt inn sine arrangement, og det er forventet minst 180 arrangement og rundt 45 000 deltagere over hele landet, sier hun.

Prøv noe nytt! 

Lokallagene og foreningene er blitt oppfordret til å legge årets arrangement ved kyst eller vann, og blant aktivitetene som tilbys er padling, turer med robåt, krabbefisking, klatring, spikking og natursti. Aktivitetene tilpasses størrelse på arrangementet og beliggenhet.

– Vi oppfordrer alle til å bli med og til å prøve noe de ikke har prøvd før. Få en liten smakebit på friluftslivet. Vårt hovedmål med denne dagen er å vise alle hvor fint det er ute i naturen, og at man ikke trenger å reise langt for å få en fin tur. Lokallagene oppfordres for øvrig til å legge arrangementene på steder som er tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelse, slik at alle kan delta, sier hun.

Kom deg ut dagen arrangeres to ganger i året – første søndag i september og første søndag i februar.

Padling er en av mange aktiviteter som tilbys på Kom deg ut-dagen rundt om i landet. Foto: DNT/Sindre Nikolai Aker
Padling er en av mange aktiviteter som tilbys på Kom deg ut-dagen rundt om i landet. Foto: DNT/Sindre Nikolai Aker

Ta en velfortjent pølsepause 

God mat og drikke er prikken over i-en når man er ute i naturen. I likhet med KIWI er også Gilde turpartner til DNT og Kom deg ut-dagen, og er det noen som kan turmat, så er det dem. Pølser er selve høydepunktet på både korte og lange turer, og når det skorter på motivasjonen hos noen i familien kan en pølsepause være det som lokker dem med ut på tur.

Spis pølser med lompe, brød, pinnebrød, rett fra pinnen eller tre pølsebiter på et spyd sammen med grønnsaker. Gilde bidrar med pølser, mens KIWI står for grillpinner til arrangementene på Kom deg ut-dagen. Prøv for eksempel den gode, gamle klassikeren pølser med pinnebrød. Eller ta med deg varme pølser på termos.

Go og mager-pølser
Ta med pølsetilbehør i små bokser med lokk. Da kan ta med akkurat det du trenger, så unngår du matsvinn.

Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å fyre opp ild i nærheten av skog og utmark. Pakk med deg primus i sekken, eller finn en etablert bål- og grillplass som er tilrettelagt for bruk gjennom hele året. Du finner informasjon om hvor disse er på din kommunes nettsider.

Pølse med pinnebrød
Pølser med pinnebrød er en klassiker på tur.

Matpakken er fortsatt en sikker vinner

Vil du lage maten ferdig hjemme, er alltid en god gammeldags matpakke et godt alternativ. Eller du kan prøve en av disse ideene til enkel og god turmat:

Litt ekstra bensin

Litt snacks hører også med når man skal gå tur eller kose seg i skog og mark en hel dag. Barna er sikkert i mer aktivitet enn ellers, og da kan det være greit med litt påfyll mellom slagene. Noen müslibarer, nøtter, frukt, bær og rosiner er perfekt snacks på tur, og du kan også gjerne lage mellommåltidet selv hvis du foretrekker det. Prøv for eksempel noen av disse godsakene til turen: