- Rotgrønnsaker kan hjelpe deg ned i vekt

Rotgrønnsaker er noe av det sunneste vi kan spise. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør forteller deg hvorfor.

Av Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog

Rotgrønnsaker er rett og slett røttene til plantene. De trives godt i det norske klimaet og har blitt kalt selve grunnmuren i norsk kosthold. Dette er grønnsaker med lange tradisjoner i vår matkultur, og de siste årene har rotgrønnsakene fått et velfortjent oppsving både i gourmet- og ernæringsmiljøet.

Mange positive helseeffekter

Rotgrønnsaker kan varieres i det uendelige, og deres mulighet til å absorbere vitaminer og mineraler fra næringsrik jord gjør dem proppfulle av næringsstoffer som kan gi oss bemerkelsesverdig mange positive helseeffekter. 

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Felles for rotgrønnsakene er at de inneholder masse fiber og antioksidanter og et spekter av ulike vitaminer og mineraler. De ulike rotgrønnsakene er rike på hver sine næringsstoffer, så det beste for helsa er å variere mellom de ulike slagene.

Gulrot er det vi spiser aller mest av, og de fleste vet at gulrøtter er spesielt rike på betakaroten som kan omdannes til A-vitamin i kroppen vår. Det er viktig for synet og immunforsvaret, i tillegg til at den virker som antioksidant og kan hjelpe til med å ufarliggjøre skadelige stoffer.

Andre rotgrønnsaker er rike på folat, et B-vitamin som er viktig for dannelsen av friske, røde blodceller og normalt DNA, vitamin C som styrker immunforsvaret og bidrar til å fornye kroppens bindevev, og kalium som kan senke blodtrykket.

Rotgrønnsaker kan hjelpe deg ned i vekt

Sammenlignet med ris og pasta, har rotgrønnsakene betydelig færre kalorier per 100 gram. Mens pasta, ris, nudler, bulgur, couscous og lignende tilbehør inneholder cirka 350 kalorier per 100 gram, inneholder rotgrønnsaker i snitt cirka 50 kalorier per 100 gram, men de egner seg utrolig godt både i rotmos og ovnsbakt som alternativ til potet, ris og pasta. Smaken er fortreffelig.

Rotgrønnsaker inneholder mye fiber som metter godt og gir et stabilt blodsukker, og i tillegg er innholdet av vitaminer, mineraler og antioksidanter mange ganger høyere. Hvorfor ikke bruke mer rotgrønnsaker som tilbehør til kjøtt, fisk og fugl?

Rotgrønnsaker smaker også nydelig som selvstendig retter, gjerne i kombinasjon med litt fetaost eller chevre som gir litt ekstra protein og masse smak til en vegetarisk rett uten kjøtt eller fisk.